Cel mai mare risc în legătură cu bugetul și execuția bugetară pe anul viitor, în opinia Consiliului Fiscal, este ca deficitul bugetar, diferența dintre veniturile și cheltuielile angajate prin Legea bugetului, să depășească mult ținta de 3,6% din PIB.
Membri consiliului consideră că iniţiativele privind reduceri de taxe şi impozite şi creşteri de cheltuieli când situaţia bugetului este atât de încordată nu se justifică. Sunt contrare logicii consolidării bugetare, se arat[ în documentul publicat de consiliul. Mai mult, ”starea bugetului public rămâne extrem de încordată din cauza insuficienţei resurselor şi presiunilor foarte mari actuale şi viitoare”.
Riscul cel mai mare este considerat a fi abaterea severă a deficitului bugetar prevăzut, de 3,6% din PIB, dacă nu se iau măsuri de corecţie în 2020.
Deficitul bugetar în 2019 echivalează cu circa 80% din deficitul de cont, adică peste 5% din PIB. Această cifră arată un exces de cerere, pe de o parte, dar şi faptul că necesara consolidare macroeconomică depinde în mare măsură de reducerea deficitului bugetar, se arată în documentul CF.
Al doilea risc este, în opinia experților consiliului, tendinţa de încetinire a creşterii economice la nivel internaţional şi eventualele şocuri externe. Acestea reprezintă, la rândul lor, riscuri pentru consolidarea bugetară.
Al treilea risc: O construcţie bugetară fragilă pentru 2020, şi mai ales pentru 2021, ar conduce foarte probabil la deteriorarea rating-ului suveran şi intrarea în Procedura de deficit excesiv (PDE).
Experții CF consideră că presiunea extremă vine, parțial pe bugetul de anul viitor și total pe bugetul din 2021, din modul de aplicare a noii Legi a pensiilor, din toamna anului viitor. Dacă pentru bugetul pe 2020, tensiunile vin și din alte surse, creșterea pensiilor potrivit noii legi va avea însă un impact major în bugetul pe anul 2021.
Impactul cheltuielilor cu asistenţa socială va fi cu mult peste cel din anul 2020, în raport cu nivelul din 2019, condiții în care deficitul bugetar va depăși categoric 3,6%.
Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, ponderea cheltuielilor cu asistența socială va fi de 2,7% din PIB în 2021, faţă de 0,7% din PIB în 2020.
Modul de aplicare a legii pensiilor în anul 2020 are un rol decisiv pentru bugetul din anul 2021. Prin urmare, o construcţie bugetară fragilă pentru 2020 şi mai ales pentru 2021 ar duce probabil la deteriorarea rating-ului suveran şi intrarea în Procedura de Deficit Excesiv (PDE).
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertiza încă din toamna acestui an asupra riscului ca deficitul bugetar pe primele nouă luni din 2019 să fie mult peste pragul estimat, ceea ce va duce deficitul pentru întreg anul în curs la depășirea considerabilă a pragului de 4% din PIB (an pe an). Cifra agreată, ca membru UE, este de 3% din PIB.