Energie

Zeci de doritori pentru activele CEZ România

Parcul eolian CEZ

CEZ România și-a scos la vânzare activele din România în septembrie, fiind incluse parcul eolian din Dobrogea și compania de distribuție din Oltenia. Până la mijlocul lunii noiembrie, peste 30 de cumpărători și-au manifestat interesul pentru activele companiei.

Ca parte a unui plan complet de eficientizare, compania cehă CEZ a decis să vândă activele din mai multe țări, respectiv România, Bulgaria, Turcia și Polonia. Oferta din țara noastră cuprinde șapte companii, anume Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenery Power și CEZ România. Compania păstrează unitățile cu activitate în domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și trading.

În două luni de la anunț, 30 de cumpărători s-au arătat interesați, conform informațiilor făcute publice de CEZ România. Prima etapă a procesului de vânzare se va încheia prin evaluarea ofertelor indicative, iar cea de-a doua va avea loc în trimestrul al doilea al anului viitor, când vor fi primite ofertele angajante.

„Finalizarea tranzacției este așteptată în prima jumătate a lui 2021 – CEZ România

Printre cumpărători se numără și Hidroelectrica, interesată de anumite active ale CEZ România, ca și de ale Enel România și UCM Reșița. Producătorul de energie electrică hidro ar putea, prin preluarea activelor, să își diversifice sursele de producție adăugând turbine eoliene, dar și să devină furnizor direct de energie către consumatori.

Grupul CEZ a intrat în România în 2005 prin achiziția companiei de Distribuție Oltenia. În prezent, este unul dintre liderii pieței de utilități integrate, cu 1,4 milioane clienți în portofoliu și o distribuție de 6.826 GWh în 2018.

Compania deține cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. Cel de la Fântânele-Cogealac, cu o capacitate instalată de 600 MW, și un sistem hidroelectric în Reșița, format din patru lacuri de acumulare și patru micro-hidrocentrale, cu o capacitate de 22 MW.

Grupul CEZ în România a încheiat 2018 cu un profit operațional de 395 milioane lei, cu 9% mai mare decât în 2017. Veniturile totale s-au ridicat la 894 milioane lei, în creștere cu 8%, dar rezultatul net a fost negativ, de -50 milioane lei, ca urmare a scăderii producției de energie eoliană. În 2017, profitul net s-a ridicat la 421 milioane lei, fiind susținut de reevaluarea imobilizărilot corporale și financiare.  

Rezultate financiare 2018

20172018
Venituri totale827 mil. lei894 mil. lei
Profit operațional (EBITDA)362 mil. lei395 mil. lei
Rezultat net421 mil. lei– 50 mil. lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.