Energie

Statele OPEC+ vor reduce producția de petrol cu 10 milioane barili pe zi

Extractie de petrol

Statele producătoare de petrol (OPEC) împreună cu Rusia și alte țări aliate au convenit o reducere record a producției de petrol, de 10 milioane barili de petrol pe zi, pentru a susține prețul țițeiului.

Grupul, cunoscut ca OPEC+, a precizat că acordul final depinde de semnarea de către Mexic a înțelegerii, stat care nu a acceptat încă reducerea producției. Discuțiile cu Mexic vor continua în aceste zile, conform informațiilor Reuters.

Reducerea de 10 milioane barili este echivalentul a 10% din livrările globale de țiței. O reducere de încă 5 milioane barili ar urma să vină de la alte națiuni, ce nu fac parte din OPEC+.

Cererea globală de carburanți a scăzut cu circa 30 milioane barili pe zi de la startul epidemiei, adică 30% din livrările mondiale de petrol. Scăderea este urmarea consemnării la sol a avioanelor, a încetării masive de utilizare a vehiculelor personale și a restrângerii activității economice.

Deocamdată, Rusia și Arabia Saudită, principalii producători din OPEC+, au agreat reducerea producției indiferent de ce vor face restul țărilor. Statele Unite ale Americii au arătat că producția internă s-a diminuat deja, odată cu scăderea prețurilor pe baril, care face nerentabilă activitatea companiilor americane producătoare de petrol de șist.

Documentele arată că OPEC+ va reduce livrările de petrol cu 10 milioane de barili pe zi în mai şi iunie. Toţi membrii vor reduce producţia de petrol cu 23%. Arabia Saudită şi Rusia vor limita producţia cu câte 2,5 milioane de barili de petrol pe zi, iar Irakul cu peste 1 milion de barili pe zi.

Ulterior, OPEC+ va atenua măsurile. Astfel,  OPEC+ va restricţiona livrările de petrol cu 8 milioane de barili pe zi în intervalul iulie-decembrie şi cu 6 milioane de barili pe zi în perioada ianuarie 2021-aprilie 2022.

Prețul petrolului Brent se tranzacționează în jurul valorii de 32 dolari pe baril, iar WTI la 23 dolari pe baril. Țițeiul a înregistrat în martie cele mai scăzute cotații din ultimii 18 ani, la valoarea de 20 dolari pe baril.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *