Statele producătoare de petrol (OPEC) împreună cu Rusia și alte țări aliate au convenit o reducere record a producției de petrol, de 10 milioane barili de petrol pe zi, pentru a susține prețul țițeiului.
Grupul, cunoscut ca OPEC+, a precizat că acordul final depinde de semnarea de către Mexic a înțelegerii, stat care nu a acceptat încă reducerea producției. Discuțiile cu Mexic vor continua în aceste zile, conform informațiilor Reuters.
Reducerea de 10 milioane barili este echivalentul a 10% din livrările globale de țiței. O reducere de încă 5 milioane barili ar urma să vină de la alte națiuni, ce nu fac parte din OPEC+.
Cererea globală de carburanți a scăzut cu circa 30 milioane barili pe zi de la startul epidemiei, adică 30% din livrările mondiale de petrol. Scăderea este urmarea consemnării la sol a avioanelor, a încetării masive de utilizare a vehiculelor personale și a restrângerii activității economice.
Deocamdată, Rusia și Arabia Saudită, principalii producători din OPEC+, au agreat reducerea producției indiferent de ce vor face restul țărilor. Statele Unite ale Americii au arătat că producția internă s-a diminuat deja, odată cu scăderea prețurilor pe baril, care face nerentabilă activitatea companiilor americane producătoare de petrol de șist.
Documentele arată că OPEC+ va reduce livrările de petrol cu 10 milioane de barili pe zi în mai şi iunie. Toţi membrii vor reduce producţia de petrol cu 23%. Arabia Saudită şi Rusia vor limita producţia cu câte 2,5 milioane de barili de petrol pe zi, iar Irakul cu peste 1 milion de barili pe zi.
Ulterior, OPEC+ va atenua măsurile. Astfel, OPEC+ va restricţiona livrările de petrol cu 8 milioane de barili pe zi în intervalul iulie-decembrie şi cu 6 milioane de barili pe zi în perioada ianuarie 2021-aprilie 2022.
Prețul petrolului Brent se tranzacționează în jurul valorii de 32 dolari pe baril, iar WTI la 23 dolari pe baril. Țițeiul a înregistrat în martie cele mai scăzute cotații din ultimii 18 ani, la valoarea de 20 dolari pe baril.