Cei mai activi jucători pe piața stațiilor de încărcare sunt distribuitorii de combustibili auto, care însumează acum 19 stații de alimentare a mașinilor electrice.
De altfel, instalarea stațiilor de încărcare în benzinării este un pas pe care distribuitorii îl fac pentru a rămâne în piață și atunci când numărul autovehiculelor electrice va fi semnificativ.
În România există circa 6.000 de mașini electrice și hibride, dintre care mai puțin de jumătate au doar motor electric sau un hibrid cu posibilitatea de încărcare de la priză.
OMV Petrom, distribuitorul cu cea mai mare rețea de benzinării din România, circa 460, a anunțat că va începe instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice. Compania are în plan montarea a 30 de stații în următorii doi ani în România și în Bulgaria.
Furnizarea de energie electrică nu va fi gratuită, chiar dacă Petrom operează centrala electrică pe gaze de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW. În prezent, compania are o singură stație de încărcare într-o benzinărie OMV, un proiect realizat în parteneriat cu Electrica SA.
Număr stații de încărcare cu energie electrică la distribuitorii de carburanți
Rompetrol | 12 stații (în plan, 70) |
Mol | 6 stații (în plan 21) |
OMV Petrom | 1 stație (în plan 30) |
Lanțul de distribuția a carburanților Mol a anunțat de curând instalarea unui nou punct de încărcare la o benzinărie din Târgu Mureș. În curând, va fi instalată o stație și în Râmnicu-Vâlcea. Mol ajunge astfel la șase puncte de încărcare a mașișnilor electrice, prima fiind deschisă în 2018.
Mol dezvoltă la nivel european un program împreună cu E.On prin care vor fi instalate și în România 21 de puncte de încărcare electrice până la sfârșitul acestui an.
Serviciul oferite de Mol nu este gratuit, ci presupune o o plată unică de 29 de lei pentru înccărcarea normală și de 44 de lei pentru o încărcare rapidă, de la o stație de mare capacitate. Plata se face indiferent de capacitatea bateriei mașinii.
Lanțul de benzinării Rompetrol are o rețea de 12 stații de încărcare electrice, dezvoltate din resurse proprii, prima fiind deschisă în 2017. Planurile companiei de extindere prevăd atingerea unuinumăr de 70 de stații în următorii patru ani.
Rompetrol oferă gratuit serviciile de încărcare și nu are în plan perceperea de tarife în viitorul apropiat. Logica din spatele deciziei a fost, pe lângă obișnuirea șoferilor cu încărcarea electrică în benzinărie, că șoferul va intra în magazin și va consuma ceva de mâncat sau băut pe perioada celor 30-45 de minute cât durează încărcarea.
Rompetrol nu a luat însă în considerare faptul că „abonați” la stațiile de încărcare vor fi posesorii de mașini electrice care oferă servicii de transport în sistem de ridesharing, în special. Taximetriști obișnuiți, șoferi Yango, Uber și alții, își încărcă bateriile gratuit și nici nu se dau jos din mașină pe perioada încărcării. Despre a consuma ceva din benzinării, nici nu se pune problema.
Rompetrol a decis să păstreze gratuitatea, în ciuda pierderilor pe care aceștia le generează, din considerente strategice. Este foarte probabil ca, în viitor, serviciile stațiilor de încărcare a mașinilor electrice să fie contra cost.
Sint totuși f scumpe și timpii de încărcare mari. Hyundai kona vine la38000 euro!!! Cu economie etc, tot e 27-28000 mii. Foarte scump. Deloc rentabila.
Ecobonus , nu economie