Distribuitorul și furnizorul de energie E.ON sărbătorește 15 ani de prezență pe piața din România, perioadă în care a investit 1,7 miliarde euro în modernizarea rețelelor de distribuție și dezvoltarea de soluții energetice.
E.ON a preluat în 2005 fostele distribuţii de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice Distrigaz Nord și Electrica Moldova. De la intrarea pe piața din România, au fost modernizați peste 8.290 km de rețea de gaze naturale (circa 50% din lungimea totală a rețelei preluată la privatizare) și circa 6.450 km de rețea de energie electrică. Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a fost extinsă pe o lungime de 1.795 km, iar cea de distribuţie a energiei electrice a fost extinsă pe o lungime de circa 2.350 km, facilitând racordarea de noi consumatori.
În prezent, compania asigură electricitate şi gaze pentru peste 3,2 milioane de clienți, cu aprox. 650.000 mai mulţi decât avea în portofoliu în anul 2005.
118 staţii de transformare a energiei electrice din Moldova, din totalul de 133, au fost deja (total sau parţial) integrate în SCADA. Anul acesta va fi finalizat un program care urmăreşte modernizarea și integrarea totală a 13 staţii. În ultimii ani au fost instalate la consumatori, prin programe de investiţii succesive în valoare de aprox. 130 de milioane de lei, circa 320.000 de contoare inteligente. Pentru 2019-2028 ţinta companiei este montarea a aprox. 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 126 milioane lei.
E.ON a investit 1,1 miliarde euro doar în modernizarea rețelelor de gaze naturale și electricitate din 2005 până în 2019, alți circa 375 milioane euro fiind alocați pentru perioada 2020-2023.
În rețelele de energie electrică vor fi investiți 210 milioane euro pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare și racordarea de noi consumatori. Totodată, pe partea de gaz sunt prevăzute investiţii de 165 milioane euro, în principal pentru înlocuirea conductelor și branșamentelor, extinderea rețelei și contorizare.
E.ON a intrat pe piața de e-mobility și este acum și în România un furnizor de soluții de mobilitate pentru toate categoriile de clienții. În cadrul proiectului NEXT-E, finanțat din fonduri europene, are 16 staţii de încărcare rapidă a vehiculelor electrice funcţionale dintre cele 19 care ne revin. În total, 48 de stații din programul E.ON Drive sunt deja operaționale.
E.ON a contribuit la bugetul de stat și bugetele locale cu 2,3 miliarde de euro prin taxele şi impozitele plătite în 15 ani și este un partener important pentru mai mult de 1.700 de furnizori din România, dintre care 94% sunt cu capital autohton. Numai anul trecut valoarea achizițiilor companiilor din grup, fără să luăm în calcul gazele naturale și energia electrică achiziționată, au avut o valoare de peste 1,5 miliarde lei, din care 96% au fost achiziții de bunuri și servicii de la furnizori români.