Prețul petrolului Brent, reper internațional în tranzacții, a scăzut de la 45 de dolari la 31dolari/baril (peste 30%), fiind vorba despre una dintre cele mai mari scăderi, într-o noapte, din istoria recentă.
Discuțiile de săptămâna trecută, dintre Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia au fost un eșec, în cele din urmă, după ce Rusia a refuzat să reducă producția pentru a stabiliza prețul. Eșecul negocierilor de la Viena s-au simțit în prețul petrolului care scăzuse deja de vineri și sămbăta cu 10%.
Contextul care a determinat situația a fost creat de Arabia Saudită, care a decis să crească producția și, deci, să scadă prețurile, acțiune prin care încearcă să redobândescă controlul pieței și să pună presiune pe Rusia.
Rusia a refuzat să reducă producția ca răspuns la cererea în scădere pe fondul focarului de coronavirus. Reacția Arabiei Saudite – de a crește producția și de a-și oferi petrolul la un preț extrem de mic s-a produs în ciuda slăbirii economiei și a amenințării coronavirusului. “Este foarte rar ca la un colaps al cererii să crești oferta”, a comentat analistul Bob McNally de la Rapidan Energy Group. Acesta apreciază momentul ca fiind doar începutul colapsului prețului pe piața petrolului.
Traderii au fost surprinși de decizia Arabiei Saudite de a lansa un adevărat război al prețurilor la doar câteva zile după ce au încercat să discute cu OPEC și Rusia pentru a reduce producția.
Cea mai mare scădere a prețului petrolului într-o zi în SUA a avut loc în septembrie 2001 când prețul petrolului a scăzut cu 15%, potrivit unor statistici Refinitiv.