Energie

Cotația petrolului a ajuns pentru prima dată în istorie la valori negative

Pentru prima dată în istoria de peste 100 de ani, cotația petrolului american (WTI) a intrat în teritoriu negativ, coborând până la aproape -40 de dolari pe baril.

Prăbușirea a fost pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai. Contractele futures (cu livrare în următoarea lună) au ca zi de închidere 21 aprilie (ziua în care sunt executate ordinele de cumpărare sau vânzare). Cum cumpărătorii s-au trezit că au depozitele pline și nu au unde stoca livrările, au preferat să plătească un eventual cumpărător pentru a scăpa de grija descărcării petrolului din tancurile care îl transportă.

Petrolul nu este lapte să poată fi aruncat pe câmp; transportul și depozitarea țițeiului sunt foarte bine reglementate pentru a evita posibilitatea unor accidente ce se transformă în catastrofe ecologice. Dacă un cumpărător nu are unde stoca petrolul, va fi obligat să plătească un tanc petrolier să rămână în port până va găsi spațiu pentru depozitare. Acesta este motivul pentru care preferă să ofere gratis (și ceva bani în plus) doar pentru a scăpa de grija lui.

Principalul centru de livrare a petrolului futures din SUA pentru este Cushing din Oklahoma, care are o capacitate de stocare de 70 milioane barili. De săptămâna trecută, depozitele acestuia au deja 55 milioane barili.

Situația este provocată, pe de o parte, de producătorii de țiței, care s-au înțeles abia recent asupra unei scăderi a producției. Statele OPEC plus Rusia au stabilit o reducere de 20 milioane barili pe zi a producției, până la 80 milioane barili. Pe termen scurt, este posibil ca nici această reducere să nu fie suficientă, iar producția va trebui să scadă și mai mult pentru că nu vor mai găsi cumpărători.

Pe de altă parte, rafinăriile au continuat să cumpere, fără să anticipeze scăderea masivă a cererii din piață. Autoturismele persoanelor fizice sunt parcate din cauza carantinei impuse, transporturile aeriene sunt blocate, cele maritime și cele rutiere funcționează în regim de avarie. Și au rămas cu combustibilul în depozite.

Evident, cotația a revenit pe creștere de la un minim de -40,33 dolari pe baril și a ajuns la zero dolari. Prețul futures pentru petrolul WTI cu livrare în iunie se tranzacționează la circa 22 dolari pe baril. Prețul pentru țițeiul Brent se tranzacționează la circa 26 de dolari pentru luna iunie.

Este de așteptat ca nici cotația pentru iunie să nu reziste la peste 20 de dolari pe baril în condițiile în care economiile lumii nu își vor reface cererea până atunci.

Prețul la pompă se va mai reduce de la actualele niveluri, dar nu foarte mult. Trebuie precizat că din prețul unui litru de carburant la pompă doar o treime este influențat de cotația petrolului, restul fiind costuri de distribuție și taxe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.