Energie

Prețul barilului de petrol revine pe creștere după ce Rusia a anunțat că vrea negocieri cu Arabia Saudită

Extractie de petrol

Prețul barilului de petrol a revenit pe plus cu 10% ieri, 10 martie 2020, până la 37 dolari/baril, după ce Rusia a anunțat că este dispusă să discute cu statele din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) o eventuală reducere a producției.

Disensiunile dintre Rusia și Arabia Saudită au dus la scăderea cu 25% a prețului petrolului pe data de 9 martie 2020. Cotația de 31 dolari/baril afectează toți producătorii de petrol, inclusiv pe cei de petrol de șist din Statele Unite ale Americii. Situația l-a determinat pe președintele american Donald Trump să discute, telefonic, cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, despre situația piețelor de energie.

Donald Trump a încercat să îl convingă să renunțe la livrarea anunțată de 12,3 milioane barili pe zi de către ARAMCO, compania petrolieră de stat din Arabia Saudită. Cantitate de 12,3 milioane barili este cu 300.000 de barili peste capacitatea maximă de producție a țării, ceea ce înseamnă că va livra și din rezervele statului.

Ministrul rus al energiei a declarat că intenționează să discute cu Arabia Saudită o reducere a producției pentru susținerea prețului, după ce refuzase înițial să participe la negocieri. Arabia Saudită nu a acceptat încă o întâlnire cu Rusia.

Nu văd înţelepciunea de a organiza întâlniri în mai-iunie, care nu ar demonstra decât incapacitatea de a face ceea ce ar fi trebuit într-o criză ca aceasta şi a lua măsurile necesare – Abdulaziz bin Salman, ministrul Saudit al Energiei.

Arabia Saudită are printre cele mai mici prețuri de extracție și producție a petrolului, de 4,7 dolari pe baril, acesta fiind motivul pentru care poate rezista perioade mai lungi la prețuri mici de vânzare a petrolului. Costul total al exploatării de petrol ajunge la circa 15-17 dolari pe baril pentru saudiți (transport, taxe etc.)

Producătorii de petrol de șist din SUA au prețuri totale de producție de circa 30 de dolari pe baril, ceea ce înseamnă că la actualele prețuri vor fi obligați să oprească exploatările. Producătorii din Rusia, cel mai mare fiind Western Siberia, care pompează aproape 60% din producția țării, au prețuri de circa 20 de dolari pe baril.

Costul total de producție pentru un baril de petrol

Arabia Saudită17 dolari/bari
Rusia20 dolari/baril
SUA (petrol de șist)30 dolari/baril

Dacă barilul de petrol va rămâne la o cotație de circa 30 de dolari, atât Arabia Saudită, cât și Rusia vor rămâne profitabile, dar vor înregistra pierderi serioase din profit.

Majorarea fără precedent a producţiei de către Riad survine după eşecul discuţiilor dintre OPEC şi alţi producători de petrol, între care Rusia, în cadrul OPEC+, pentru extinderea eforturilor comune de limitare a livrărilor de petrol dincolo de sfârşitul lunii martie, când expiră acordul din ultimii trei ani.

Ministerul rus al Energiei a convocat o întâlnire cu companiile petroliere, miercuri, pentru a discuta despre viitorul cooperării cu OPEC, au declarat două surse apropiate situaţiei. Novak a spus că producătorii de petrol ruşi ar putea creşte producţia cu până la 300.000 de barili pe zi şi că producătorii din ţară au capacitatea de a majora livrările cu 500.000 de barili pe zi.

Câștigătorii din această situație sunt consumatorii finali, care vor avea prețuri mai mici pentru combustibili. În România, prețul la pompă pentru benzină și motorină s-a apropiat de 5 lei pe litru, și este de așteptat să coboare sub 5 lei în următoarele săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.