Bursa de Valori

Tranzacțiile BVB au depășit un miliard de euro în perioada ianuarie-mai 2020

Valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare inregistrată pe Piaţa Reglementată la vedere a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 5,29 miliarde lei (1,1 miliarde euro) în primele cinci luni ale anului în curs.

Volumul înregistrat în perioada analizată este mai mare cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, potrivit datelor BVB. Pe de altă parte, aceleași date arată că nivelul lichidității, indicator reflectat prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare, a ajuns la 10,16 milioane de euro în perioada ianuarie-mai din acest an. Acest volum este mai mare cu 18% comparativ cu acelaşi interval de timp din 2019.

Investitorii au tranzacţionat mult mai intens acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti în această perioadă, iar bursa a beneficiat de pe urma acestei volatilităţi – Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

La nivelul indicilor bursieri, piaţa de capital din România înregistrează încă un nivel sub cel consemnat la finalul anului 2019, fiind puternic influenţată de criza generată de COVID-19. Indicele BET-FI, care include cele 5 societăţi de investiţii financiare ăi Fondul Proprietatea, a fost indicele care a consemnat cel mai mic declin după primele cinci luni, respectiv 7,8% în echivalent lei, ajungând la un nivel de 40.087 puncte în ultima şedinţă de tranzacţionare aferentă lunii mai.

„În orice caz, investiţiile recurente chiar şi în perioade de volatilitate cum este aceasta ar trebui să facă parte din strategia oricărui investitor care intenţionează să fie în piaţă într-un orizont mai lung de timp”, a precizat Adrian Tănase, CEO BVB.

Situaţia fără precedent generată de pandemia de coronavirus care a condus la închiderea voluntara şi temporară a mai multor sectoare economice a readus în prim plan priorităţile legate de digitalizare şi de implementarea de proiecte care pot genera lichiditate.

”Proiectul principal BVB este cel al Contrapărţii Centrale, prin care vom aduce noi instrumente la cota bursei, în special instrumente derivate”, a adăugat Adrian Tanase.

La finalul lunii mai, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de circa 100 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 20 miliarde euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *