Bursa de Valori

Tranzacțiile bursiere au scăzut cu 16% în primele şapte luni din 2020 comparativ cu anul trecut

BVB a încheiat primele şapte luni din acest an cu o scădere de 16% a indicelui principal BET, dar cu o lichiditate medie zilnică pe segmentul de acţiuni de 42,7 milioane lei, mai mare cu aproape 10% faţă de anul precedent.

Valoarea de piaţă a companiilor listate a ajuns la aproximativ 132,7 mld. lei în ultima şedinţă de tranzacţionare din iulie 2020.

Indicele BET-TR, cel care reflectă şi randamentul dividendelor plătite de companiile din prima ligă bursieră, s-a diminuat cu 12,5%, diferenţa dintre acesta şi indicele principal BET fiind explicată prin faptul că emitenţi din BET, precum OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz au plătit deja dividende din profitul pe 2019.

Pe de altă parte, valoarea de piaţă a companiilor listate s-a diminuat de la 180,8 mld. lei la începutul anului la circa 132,7 mld. lei în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii iulie, adică circa 48 mld. lei s-au evaporat de pe piaţa de capital în 2020.

În iulie, indicele principal BET s-a depreciat 3,2% şi a închis luna la cea mai scăzută valoare din mai 2020 încoace în contextul îngrijorărilor investitorilor cu privire la creşterea numărului de cazuri de COVID-19. De altfel, bursa de la Bucureşti s-a poziţionat pe panta descendentă pe care au intrat şi majoritatea burselor externe în condiţiile raportărilor datelor care indicau contracţii economice record.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *