Iulian Dascălu, dezvoltatorul unora dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România, a lansat o ofertă publică obligatorie de preluare a restului de 1,56 milioane de acțiuni Carbochim, ultimele aflate în proprietatea altor mici acționari.
Oferta de desfășoară între 3 februarie 2020 și 6 martie 2020, iar prețul oferit pentru o acțiune este de 15,1 lei, ușor mai mare decât cotația de la BVB, de 15 lei. Numărul de acțiuni vizate este de 1,56 milioane, reprezentând 31,6% din acțiunile Carbochim.
Conform legii, acționarul cu mai mult de 33% din acțiuni este obligat să lanseze o ofertă de preluare a restului de titluri, astfel încât acționarii minoritari să nu rămână captivi în companie. Prețul din ofertă al acțiunilor este aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care decide, conform unei grile de criterii, dacă aceste este echitabil.
Oferta publică de preluare a acțiunilor a fost aprobată doar luna acesta de către , fiind anunțată oficial, deja, după preluarea celorlalte două treimi (68,4%) din acțiuni în luna noiembrie 2019. Valoarea totală a ofertei publice este de 23,5 milioane lei, respectiv 4,9 milioane euro echivalent.
Povestea dintre Carbo Europe, firma în care antreprenorul este acționar unic, și Carbochim, producătorului de materiale abrazive a început în martie 2018, când Dascălu a cumpărat un pachet de 12,4% din acțiuni. Au urmat mai multe tranzacții de cumpărare acțiuni, în 2018 și 2019. Ultima tranzacție a avut loc în noimebrie 2019, când pachetul de acțiuni deținut de Carbo Europe a crescut de la 26,8% până la 68,4%.
Pe baza cotației acțiunilor din ultimii trei ani, se poate estima că Iulian Dascălu a plătit între 37 milioane lei și 52 milioane lei pentru pachetul de 68,4% deținut în prezent. În cazul în care acționarii rămași vor vinde acțiunile, compania va fi, cel mai probabil, delistată de la BVB.
Achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni Carbochim Cluj-Napoca reprezintă o decizie strategică în activitatea noastră – Iulian Dascălu, președintele companiei Iulius
Având în vedere însă valoarea terenului de aproximativ 12 hectare pe care se află Carbochim, este foarte probabil că Dascălu să fi plătit chiar mai mult de 52 milioane lei. În 2008, terenul era evaluat la 36 milioane euro, la 300 euro pe metru pătrat. În prezent, Cluj-Napoca se află în plin avânt imobiliar, după ce o serie de firme din zona IT au dezvoltat afaceri locale. În acest moment, piața imobiliară din Cluj este cea mai scumpă din România.
În 2008, conducerea Carbochim a încercat să vândă terenul și să relocheze activitatea fabricii. Conform informațiilor de atunci, Carbochim intenționa să cumpere un teren de 10 hectare în comuna Vâlcele, în apropiere de Cluj. Criza care a urmat în economia României a înghețat însă toate planurile dezvoltatorilor imobiliari.
Relocarea fabricii ar face sens și din punctul de vedere al spațiilor construite. În prezent, clădirile au o vechime de circa 50 de ani, iar relocarea ar însemna ridicarea la standarde moderne de calitate. Zona din apropierea Gării CFR din Cluj se pretează atât pentru clădiri rezidențiale, cât și pentru birouri. Ambele tipuri de proprietatea sunt la mare cerere în orașul transilvănean.
Producătorul de materiale abrazive profesionale utilizate în industria prelucrătoare și în construcții a fost înființat în 1949. În prezent, produsele sale ajung în toată țara, dar și la export, în state precum Cehia, Polonia, Elveția, Germania sau Italia.
Oferta publică obligatorie de preluare a acțiunilor Carbochim
- Număr acțiuni vizate de ofertă: 1,56 milioane
- Pondere în capitalul social: 31,6%
- Prețul oferit pe acțiune: 15,1 lei
- Perioada de desfășurare: 03.02.2020 – 06.03.2020;
- Cumpărător: Carbo Europe
Iulian Dascălu are o experiență de 20 de ani pe piața de real estate din România, fiind un dezvoltator de proiecte imobiliare de tip mixed-use – spații comerciale, office și rezidențial la un loc. Compania deține patru malluri în țară, în orașele Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. Acestora li se adaugă doua ansambluri mixte, Palas Iași și Iulius Town Timișoara. În total, este vorba despre 300.000 mp de spații comerciale și 146.000 de spații office.
Activitatea Carbochim va continua fără modificări, cu aceeași echipă de conducere și fără disponibilizări, potrivit declarațiilor antreprenorului.
În primele nouă luni ale anului trecut, Carbochim a înregistrat venituri de 29,5 milioane lei, cu 9,4% mai mari decât în aceeași perioadă din 2018. Profitul net s-a majorat de 9 ori în ianuarie-septembrie 2019 față de acceași perioadă din 2018, până la 2,06 milioane lei.
Valoarea contabilă imobilizărilor corporale ale Carbochim, adică terenuri și clădiri, se ridică la circa 66 milioane lei. Fiind vorba de proprietăți aflate în interiorul orașului Cluj-Napoca, cea mai ferventă piață imobiliară, nu ar fi exclus să asistăm la o relocare a activității Carbochim și valorificarea terenului.
Iulian Dascălu se află în Top 10 al celor mai bogați oameni de afaceri din România, potrivit clasamentului Forbes, pe locul 8, cu 1,8 miliarde lei (circa 255 miliarde euro) la sfârșitul anului trecut.