Bursa de Valori

Acțiunile Băncii Transilvania și Nuclearelectrica ar putea intra în componența indicelui FTSE

Bursa de Valori Bucuresti tranzactionare

România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de piețe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020, după promovarea la statutul de Piață Emergentă Secundară.

FTSE Russel a anunțat în cadrul revizuirii interimare din martie 2020 că România este pe lista de includere a în cadrul indicelui de piețe emergente. Verificarea eligibilității României se va realiza în cadrul revizuirii din septembrie 2020 și se va baza pe datele de tranzacționare de la 30 iunie 2020.

În cadrul revizuirii FTSE Global All Cap din septembrie se va analiza lichiditatea individuală a companiilor monitorizate. Cele opt companii de pe listă vor fi verificate pentru perioada iulie 2019 – iunie 2020. Acestea trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puțin 0,05%. Procentul este calculat ca raport între mediana lunară a volumelor tranzacționate zilnic și numărul de acțiuni libere la tranzacționare.

“În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, Romania va fi reclasificată de la statutul de Piață de Frontieră la statutul de Piață Emergentă Secundară începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, companiile românești vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacționare de la 30 iunie 2020”, se arată în comunicatul FTSE Russel.

Pe baza calculelor Bursei de Valori București (BVB), la sfârșitul lunii martie 2020, două companii românești îndeplinesc criteriile. Acestea sunt Banca Transilvania (TLV) și S.N. Nuclearelectrica (SNN) și mai au nevoie să îndeplinească respectivele criterii și în următoarea perioadă.

Astfel, Banca Transilvania trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 2.150.000 de acțiuni pentru încă două luni, în timp ce S.N. Nuclearelectrica trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 27.000 de acțiuni pentru cele trei luni rămase, până în iunie 2020.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piață de Frontieră la statutul de Piață Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *