Bursa de Valori

Achiziția activelor CEZ de către Hidroelectrica nu are valoare pentru acționari

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments & Manager de Fond Fondul...

Fondul Proprietatea cere Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, să ia în considerare riscurile privind achiziția activelor CEZ și să nu aprobe cererea companiei de a depune o ofertă angajantă.

Fondul consideră că achiziția activelor CEZ de către Hidroelectrica nu ar crea valoare pentru acționarii săi și ar afecta procesul de listare și evaluarea potențială a companiei, ceea ce, la rândul său, ar pune în pericol șansele României de a fi promovată la statutul de piață emergentă de către MSCI.

Nu este oportun acum pentru Hidroelectrica să efectueze o achiziție semnificativă care ar putea complica acest proces – Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments

În structura sa actuală, Hidroelectrica este poziționată în mod optim pentru a depăși cu bine actualul mediu de business dificil, susține sursa citată.

Fondul și-a exprimat și în trecut îngrijorările în legătură cu această potențială achiziție, iar posibilele riscuri pentru Hidroelectrica și acționarii săi sunt:

  • Achiziționarea activelor CEZ riscă să dilueze valoarea generală a Hidroelectrica, având în vedere că activitatea de furnizare a energiei electrice și activele regenerabile care sunt vizate, au o marjă de profit redusă în comparație cu operațiunile curente de producere a energiei hidroelectrice ale companiei.
  • Compania nu are o experiență dovedită în gestionarea acestor tipuri de active și în depășirea provocărilor ulterioare generate de integrarea noilor activități. Hidroelectrica ar intra pe piața de retail, crescând astfel costurile odată cu preluarea obligațiilor administrative de gestionare a portofoliului de clienți și a riscurilor financiare presupuse de clienții individuali. Piața de vânzare cu amănuntul a energiei este, în general, mai volatilă și, prin urmare, mai riscantă decât piața en-gros, în care Hidroelectrica operează cu precădere.
  • Hidroelectrica și-ar asuma riscurile specifice noilor linii de business. În cazul parcurilor eoliene, de exemplu, Hidroelectrica ar prelua riscul de reglementare aferent certificatelor verzi. În opinia noastră, rata de discount propusă pentru acceptarea acestui risc este insuficientă și poate conduce la un preț supraevaluat al tranzacției, care ar fi cu siguranță în detrimentul Hidroelectrica.
  • Listarea Hidroelectrica ar fi îngreunată și întârziată, din cauza timpului și resurselor necesare procesului de integrare a noilor achiziții. Atractivitatea companiei pentru investitori și evaluarea sa ulterioară pot fi reduse ca urmare a incorporării noilor linii de business, în care Hidroelectrica nu are experiență și care pot genera doar profituri limitate.
  • Valoarea tranzacției potențiale nu este publică și acționarii nu pot aproba depunerea unei oferte angajante fără o informație atât de importantă. De asemenea, termenii finali ai contractului de consorțiu pentru depunerea unei oferte angajante care reflectă obligațiile Hidroelectrica nu au fost puși la dispoziția acționarilor.
  • Hidroelectrica s-ar îndatora în urma acestei tranzacții, împrumutând fonduri pentru a investi în activități cu performanțe mai scăzute, limitând astfel potențialul său de a genera profit și reducând probabil valoarea dividendelor. Prin urmare, statul român riscă să-și vadă veniturile reduse într-un moment în care are nevoie de resurse financiare mai mari.
  • Dacă Hidroelectrica ar achiziționa activele CEZ, implicarea statului în sectorul energetic ar crește, ceea ce contravine principiilor liberalizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *