Bănci

Profitul BCR a scăzut cu 7,8% față de primele 9 luni ale anului trecut

Profitul net înregistrat de Banca Comercială Română (BCR) în primele nouă luni s-a cifrat la 73,6 milioane euro, în scădere cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Uriașa scădere nu se datorează activității directe a băncii, ci obligativității de constituire unui provizion excepțional legat de activitatea Băncii pentru Locuințe (BPL), de 230 milioane euro.

BCR BpL a constituit provizionul după ce Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat împotriva băncii în dosarul în care Curtea de Conturi o acuza că a acordat prime de stat anuale unor persoane care nu au utilizat sistemul de economisire-creditare specific băncilor pentru locuințe. Curtea de Conturi a acuzat BCR și Raiffeisen că au acordat prime de stat unor persoane care nu au contractat un credit petnru construcția sau renovarea locuinței după ce au economisit timp de cinci ani.

La momentul controlului Curții de Conturi, în 2015, BCR BpL acordase doar 2.900 de împrumuturi la 185.000 de contracte încheiate. Suma imputată se ridica la 60 milioane euro. Banca a conestat în instanță decizia și a câștigat litigiul la Curtea de Apel, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a întors decizia în recurs.

Banca a accelerat în 2019 procesele de digitalizare și simplificare a operațiunilor. Platforma inteligentă George a ajuns la 660.000 de utilizatori și a lansat și împrumutul de nevoi personale digital. Creditul digital are o limită de 110.000 lei și o dobândă de 7,74%.

Cel mai important este că publicul poate beneficia de noile procese digitale indiferent de modul în care intră în contact cu noi, online sau prin agenții – Sergiu Manea, CEO al BCR

Rezultatul operațional al BCR a crescut cu 7,8%, până la 278 milioane euro în primele trei trimestre. Creșterea a fost susținută de veniturile operaționale mai mari, care au urcat cu 6,3%, până la 546 milioane euro.

Cheltuielile administrative generale s-au majorat, în primele nouă luni, cu 4,8%, ajungând la 268 milioane euro. Raportul cost-venituri a fost de 49,1%, față de 49,8% în perioada aferentă a anului trecut.

Rata creditelor neperformante a coborât sub pragul de cinci procente pentru prima dată după criza din 2009, ajungând la 4,9% în septembrie. În decembrie 2018 se situa la 5,8%.

Creditele noi acordate persoanelor fizice și microîntreprindelor au însumat 1,2 miliarde euro. Se remarcă împrumuturile acordate microînterprinderilor, a căror valoare s-a triplat în trimestrul al treilea ca urmare a finanțărilor acordate în programul Start-Up Nation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.