Bănci

Programul IMM Invest a depăşit 10 miliarde lei în două luni

Credit ipotecar

La două luni de la startul programului IMM Invest, băncile înscrise în program au aprobat 11.589 de cereri din partea IMM-urilor, iar volumul total al finanţării garantate este de 10,2 miliarde lei.

Soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM şi companiilor a crescut în ultimii 12 ani, cu 40 miliarde lei, de la 77 miliarde lei în 2007 la 117 miliarde lei în 2019, media de creștere lunara ajungând la 0,3 miliarde lei.

Prin programul IMM Invest s-au acordat finanţări de 10,2 miliarde lei în aproximativ două luni,

ceea ce înseamnă o creștere de 34 de ori peste media lunara din ultimul deceniu.

Nivelul creditelor prin IMM Invest reprezintă 11% din stocul total de credite în lei pentru companii, adăugând că anul trecut, rata lunară de creştere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună.

Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM Invest se află la cea de-a patra faza de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura zero costuri de finanțare pentru aplicanții programului. Aceasta subvenție consta în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum și a plății sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

În acest moment, pe platforma programului sunt înregistrate 65.342 de IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde lei, din care aproximativ 60 miliarde lei reprezintă solicitări pentru credite de investiții, iar peste 25 miliarde lei sunt solicitări pentru credite capital de lucru, arată datele de la FNGCIMM.

Instituţia spune că în perioada imediat următoare va operaționaliza un nou program guvernamental, IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje, cu avans zero de finanţare. Valoarea maximă a finanţării este de 5 milioane de lei pe beneficiar şi iși propune stimularea accesării finanțărilor de tip leasing, in vederea achizitionarii de active noi sau second-hand pentru desfășurarea activității companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producție și asigurarea fluxurilor financiare necesare acestora prin operațiuni specifice de sell-and-lease-back.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *