OTP Bank România și-a majorat profitul, anul trecut, cu 65%, până la 92 milioane lei. Rezultatul nu include taxa pe active bancare, în valoare de 5,4 milioane lei, care a redus profitul net cu cinci milioane lei.
Taxa pe activele bancare a fost în vigoare anul trecut, fiind introdusă de OUG 114/2018, taxă care este în prezent abrogată. În rezultatele financiare ale grupului OTP, taxa a fost inclusă în categoria de ajustări ale rezultatelor consolidate, de aceea nu apare în mod direct în cifrele aferente băncii.
Conform reglementărilor fiscale locale, profitul net s-a ridicat la 70,5 milioane lei, scăzând și taxa pe active. Rata de adecvare a capitalului calculată conform normelor BNR s-a redus cu mai puțin de un punct procentul în trimestrul al treilea din 2019 față de la finele anului trecut, până la 19,7%.
Profitul operațional al băncii a crescut cu aproape o cincime anul trecut față de 2018, ca urmare a avansului cu 22% a veniturilor totale și a creșterii cu un sfert a costurilor de exploatare.
Volumul de credite ipotecare a crescut cu 74%, iar cel de nevoi personale cu 15%.
Volumul de credite neperformante, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 116 milioane lei, față de scăderea de 29 milioane lei înregistrată în anul 2018. Costurile totale de risc s-au redus cu patru puncte procentuale de la an la an, în condițiile în care provizioanele privind creditele au scăzut cu 36%.
Nivelul înregistrat de costurile cu alte provizioane a fost afectat negativ în 2019, în urma unei operațiuni din trimestrul trei: compania de Factoring din România, OTP Factoring SRL (care este prezentată ca parte din activitatea operațională a OTP Bank România), a realizat majorări de capital pentru filialele sale cu capitaluri proprii negative.
În consecință, pentru că aceste subsidiare nu făceau parte din aria de consolidare a Grupului, în rezultatele OTP Bank România a fost înregistrată o depreciere. Astfel, în trimestrul patru din 2019, costurile cu alte riscuri au scăzut cu aproape un sfert comparativ cu trimestrul precedent.
Apetitul românilor pentru economisire a crescut în 2019, astfel încât volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 24% de la an la an. Indicatorul credite/depozite nete a fost de 122% la finalul anului trecut, cu trei puncte procentuale mai redus decât în 2018.