Bănci

Profitul net BRD – Groupe Societe Generale din primul trimestru 2020 a scăzut cu 20% față de T1 2019

Banca Română de Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD – GSG) a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 241 milioane lei, cu 20% mai puțin decât în primul trimestru din 2019, pe fondul influențelor crizei COVID-19.

Valoarea netă a creditelor acordate s-a majorat cu 2,4% în termeni anuali, după o creștere de 4,3% a creditelor către companii. Astfel, valoarea totală a creditelor acordate a ajuns la 31,3 miliarde lei la sfârșitul lui martie 2020, în timp ce valoarea depozitelor atrase de la clienți a urcat cu 5,9%, până la 46,9 miliarde lei.

Criza cu care ne confruntăm este fără precedent, cu provocări economice complexe și perspective de recesiune dificil de cuantificat – Francois Bloch, Director General al BRD – GSG

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a ajuns la 767 milioane lei în primul trimestru al anului, în scădere cu 2,2% față de primul trimestru al anului 2019. Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un avans  de6,6% în termeni anuali, susținute de volumul de credite în creștere și de schimbările favorabile de structură.

Scăderea veniturilor nete din comisioane, de 4% în termeni anuali, este explicată în mare parte de alinierea prețurilor pentru plățile denominate în EUR cu cele interne, ca urmare a intrării recente în vigoare a reglementării SEPA și de încetarea activității Western Union începând cu luna august 2019.

Cheltuielile operaționale au totalizat 425 milioane lei în primul trimestru, în scădere cu 3,8%, beneficiind de costuri reglementare reduse (contribuția cumulată la Fondurile de Garantare a Depozitelor și de Rezoluție, de 43 milioane lei, față de 72 milioane lei în 2019) și de controlul altor categorii de cheltuieli.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 4,4% în termeni anuali, reflectând ajustările salariale din 2019 ca răspuns la tensiunea de pe piața forței de muncă. Alte categorii de cheltuieli (+1,8% în termeni anuali) au rămas sub control, determinate în principal de continuarea investițiilor în transformarea afacerii. Indicatorul cost/venit a atins 55,5% față de 56,4% în primul trimestru al anului 2019.

Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă de-a lungul perioadei, cu o rată de neperformante de 3,3% la finalul lunii martie 2020, față de 4% la finalul lui martie 2019. Grad de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a fost de 73,3% la finalul lui martie 2020. Costul net al riscului a devenit negativ, atingând 60 milioane lei (față de o eliberare de provizion de 26 milioane lei în primul trimestru al anului 2019), influențat în principal de recunoașterea unui provizion in contextul economic determinat de COVID-19.

Pentru a veni în sprijinul clienților care se confruntă cu dificultăți temporare din cauza crizei COVID-19, BRD a implementat un răspuns imediat prin propria ofertă de suspendare la plată, aplicată începând cu mijlocul lunii martie, până în momentul emiterii OUG 37/2020, oferind posibilitatea de amânare cu până la trei luni a plății ratelor la credite.

Începând cu 31martie, BRD aplică moratoriul privind plata creditelor în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului. Pe deplin angajată în susținerea clienților săi, BRD a acordat flexibilitate în rambursări pentru mai mult de 44.000 de debitori în total, până pe 30aprilie. În plus, BRD este puternic implicată în sprijinirea financiară a sectorului IMM-urilor, în special prin participarea activă la vastul program de finanțare garantat de statul român.

În această perioadă dificilă, BRD și-a consolidat, de asemenea, acțiunile de sprijinire a comunității, prin donarea a 2 milioane lei sectorului medical și ecosistemului cultural independent. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.