Bănci

Primul efect al reducerii dobânzii de referință BNR: ROBOR la trei și șase luni au scăzut cu peste 0,60 puncte procentuale

ROBOR la trei luni, a scăzut cu 0,63 puncte procentuale, de la 3,24% la 2,61%, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunțat reducerea dobânzii de referință, pentru a fluidiza fluxurile financiare necesare economiei în această perioadă.

Al doilea indice important în funcție de care sunt determinate dobânzile la credite, ROBOR la șase luni, a fost cotat astăzi față de vineri, cu 0,61 puncte procentuale mai puțin: de la 3,31% la 2,70%.

Săptămâna trecută, într-o întrunire de urgenţă, Consiliul de Administraţie al BNR a decis, pe de o parte, reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5% la 2%.

Pe de altă parte, s-a optat pentru reducerea intervalului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la jumăate, de al un punct la 0,5 puncte procentuale.

Începând din data de 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută.

Așteptările BNR, de reducere a dobânzilor pieței, după anunțarea pachetului de instrumente monetare la care a apelat în premieră, pentru susținerea fluxurilor financiare necesare în economie, s-au concretizat, astfel, chiar în prima zi de aplicare.

Ratele ROBOR au crescut în salturi, în ultima săptămână, pe fondul accentuării degringoladei din pieţele financiare internaţionale. Numai în data de 19 martie a.c., ROBOR la 3 luni ajunsese la 3,24%, după ce cu o săptămână înainte se cifra la 2,86%.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

Moneda euro se tranzacţiona pe interbancar, cu o oră şi jumătate înainte de cotarea oficială, la 4,8510 lei, după intervenţia BNR care a intrat de mai multe ori în piaţă pentru a readuce euro în jos de la un nivel maximal de 4,89 lei. Reducerea ratei dobânzii de referinţă era de aşteptat să pună presiune pe curs.

Maximul istoric pentru moneda euro a fost atins marţi, 17 martie, de 4,8448 lei și analiștii estimează o creștere treptată pentru perioada următoare, determinată de turbulențele economice inevitabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *