Bănci

Pe ce criterii întocmește BNR lista băncilor de importanță sistemică?

Cele nouă bănci de importanță sistemică pentru România sunt incluse în lista BNR pe baza unor criterii, în acord cu metodologia Autorității Bancare Europene (ABE).

Pe lista BNR figurează Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank România, Garanti Bank România și OTP Bank România. Este vorba despre cele mai mari bănci din România, după active, care derulează peste 85% din activitatea de creditare, economisire, plăți și tranzacții pentru clienții lor.

Banca Națională a României (BNR) este obligată, în calitate de bancă centrală, în acord cu prevederile europene de prudențialitate și sănătate a sistemului bancar, să evalueze periodic activitatea băncilor.

Este analizată, de fapt, valoarea totală a expunerii la risc a fiecărei bănci, astfel încât mărimea acesteia să fie absolut controlabilă, iar potențialele situații de criză să fie evitate ori mult diminuate.

Care sunt însă criteriile pe baza cărora BNR întocmește această listă și stabilește pentru fiecare în parte rezerva de capital pe care trebuie să o constituie în scop prudențial?

Volumul total al activelor, volumul total al tranzacțiilor/plăților, depozitele atrase de la populație și companiile private, creditele acordate populației și companiilor.

Sunt cele mai importante patru criterii în funcție de care este stabilit procentul de contituire a rezervei de capital necesare ”amortizării” unui potențial impas sistemic.

De altfel, în termeni tehnici, această rezervă de constituit, ca procent din expunerea la risc a băncii, se numește amortizor, și mărimea lui este stabilită și în funcție de complexitatea și interconectivitatea băncii în economia națională.

Valoarea rezervei de capital (amortizorului) de constituit de către fiecare din cele nouă bănci ca procent din active

BancaRezerva de capital (%)
BT, BCR, Raiffeisen Bank, OTP Bank, CEC Bank 2%
Unicredit, BRD-SocGen, Alpha Bank, Garanti Bank1%

Pentru Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen Bank și CEC Bank, procentul amortizorului de calculat și de constituit anul viitor va rămâne la același nivel din 2019, respectiv 2% din valoarea totală a expunerii la risc.

Pentru OTP Bank, procentul a fost stabilit la 2% pentru anul viitor, față de 1,5% anul trecut, explicația fiind aceea a creșterii activității băncii, inclusiv pe zona de creditare, în 2019.

Pentru Unicredit Bank, BRD, Alpha Bank și Garanti Bank, procentul a fost stabilit la valoarea din acest an, la 1%.

Primele 10 cele mai mari bănci, dintre care doar ING Bank nu a fost inclusă în lista de importanță sistemică, au derulat anul trecut peste 77% din totalul activității bancare (452 miliarde lei) din totalul celor 34 de bănci din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.