Bănci

Nivelul IRCC pentru T1 2020 este mai mare cu 0.21 puncte procentuale față de ROBOR

Noua valoare a indicelui IRCC pe următoarele trei luni, pe baza dobânzilor reale din trimestrul I 2020, este de 2,41%, potrivit calculelor BNR.

Nivelul dobânzilor și, implicit, al ratelor la credite, nu se va modifica semnificativ, valoarea de până acum a indicelui fiind de 2,44%. IRCC rămâne în continuare peste Robor, care marţi era cotat la 2,2%. Reducerea IRCC vine după ce BNR a redus şi dobânda de politică monetară la 1,75%.

BNR va canaliza măsurile necesare pentru a avea lichiditate în economie, concomitent cu menţinerea stabilităţii financiare, inclusiv prin scăderea treptată a ratelor de dobândă – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu a mai spus că ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia şi Ungaria, sunt consecinţa şi nu cauza situaţiei economico-financiare a României: deficite gemene, cel mai mare deficit fiscal din UE la debutul crizei economice generate de pandemie şi necesarul mare de finanţare pentru acoperirea deficitului fiscal şi refinanţarea datoriei publice.

Băncile acordă începând cu luna mai 2019 credite noi retail în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă, respectiv indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.

Noul indice IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare pentru o anumită perioadă, la care băncile pot să adauge o anumită marjă fixă. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a dobânzilor cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară.

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de către fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *