Bănci

Ludovic Orban: Statul ar putea suporta o parte din dobânda creditelor cetățenilor și firmelor

Ludovic Orban

Este posibil ca, în cazul în care trilaterala Guvern-BNR-sistem bancar să ajungă la o înțelegere în acest sens, statul să preia o parte din dobânda la creditele în derulare ale populației și firmelor.

Guvernul a abordat deja, potrivit declarațiilor de marți seara ale premierului Ludovic Orban, cu reprezentanții sistemului financiar-bancar tema susținerii persoanelor fizice și juridice care au sau vor avea dificultăți la plata creditelor în derulare.

Guvernul este dispus să suporte o parte din dobânda pe care cetățenii și firmele o suportă la plata ratelor bancare – Ludovic Orban, prim ministru

Măsurile care vor fi analizate și adoptate trebuie să vină în sprijinul firmelor și cetățenilor, astfel încât să se păstreze echlibrele economice.

Pe de o parte să susținem companiile și cetățenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-și rescadențeze creditele. Pe de altă parte, însă, a subliniat premierul, băncile și economia au nevoie de capital de lucru, în continuare.

”Suntem gata să ne asumăm  inclusiv plata unei părți din dobânzile la credite”, a adăugat Orban. Dar a reiterat faptul că această măsură trebuie luată în colaborarea trilaterală Banca Națională, Guvernul României și sistemul financiar-bancar.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat ieri că soluţia pe care o propune Ministerul Finanţelor BNR şi sistemului bancar ia în calcul mai multe elemente. Termenul avansat de ministru, pentru cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă ar fi de până la noua luni. Propunerea a fost agreată de BNR şi sistemul bancar, fiind vorba despre o amânare la care să aibă acces toţi românii care vor cere acest lucru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *