Bănci

Lichiditate, lichiditate și iar lichiditate este cuvântul de ordine al BNR în această perioadă

Intrarea băncii centrale pe cumpărarea titlurilor de stat, lansarea operațiunilor speciale de tip repo și micșoarea intervalului de variație a dobânzilor formate pe baza ratei de referință BNR sunt cele trei măsuri anunțate de BNR în premieră în politica monetară a ultimilor 30 de ani.

BNR a intrat pe cumpărare titluri de stat din piața secundară, după ce Ministerul Finanțelor a evitat să se împrumute din piața financiară secundară, motivând că dobânzile cerute de bănci sunt neatractive.

BNR apelează în premieră, în România ultimilor 30 de ani, la acest instrument financiar prin care este urmărit cel mai important obiectiv al acestei perioade: disponibilizarea cantității necesare de finanțare în piață și asigurarea resurselor financiare de care Statul dispune, la rândul său, pentru îndeplinirea programului de protecție a angajaților și mediului de afaceri.

BNR a subliniat faptul că ”va gestiona ferm lichiditatea”, ceea ce poate fi interpretat ca o intenție de a interveni, prin această operațiune, pentru a injecta lichiditate în sistemul financiar românesc.

Deschiderea operațiunilor repo, prin care BNR face operațiuni revesibile cu titluri de stat, în vederea asigurării funcționării cât mai fluente a pieței monetare, este a doua operațiune în ideea asigurării lichidității necesare în economie.

Sensul achiziției titlurilor de stat este clar cel de a injecta bani în piața financiară, dar BNR invită și băncile să finanțeze ”în bune condiții” economia reală. În spatele acestei fraze stă, de fapt, îndemnul băncii centrale către băncile comerciale de a face pași bine gândiți, poate chiar concesiile cerute de perioada aparte prin care trec companiile și angajații acestora.

Nu în ultimul rând, BNR a menționat clar intenția de a mișcora rezervele obligatorii pe care băncile comerciale au obligația să le constituie, ca măsură prudențială și de monitorizare a sistemului bancar național.

Cele trei măsuri în premieră sunt dublate de alte două măsuri, care au mai fost luate în trecut, respectiv reducerea ratei dobânzii de politică monetară și micșorarea coridorului de variație a dobânzilor formate pe rata dobânzii de politică monetară.

Astfel, în actualul context, Consiliul de Administrație BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,50%, de la 2,5%, la 2,0% începând cu data de 23 martie 2020”. Reducerea dobânzii cheie a BNR este cel mai bun și mai diret semnal pentru bănci, în sensul reducerii propriilor dobânzi la credite în perioada următoare.

Pe de altă parte, BNR a anunțat ”îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 0,5 puncte procentuale de la un punct procentual.

Astfel, de luni, 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută”. Deci, BNR își menține dobânda pentru depozitele pe care la fac băncile în vistieria sa. Însă, anunță BNR, ”este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.