Ministerul de Finanțe a împrumutat, în prima lună din acest an, trei miliarde de euro de pe piețele externe, pentru a alimenta rezerva valutară a Băncii Naționale a României (BNR), care efectuează plățile aferente datoriei publice.
Rezervele valutare ale BNR au urcat luna trecută cu 2,6 miliarde euro, de la 32,9 miliarde euro la sfârșitul lui 2019 până la 35,5 miliarde euro. În prima lună a anului, în rezerva valutară au avut loc intrări de 4,58 miliarde euro sub formă de sume aferente rezervelor minime obligatorii în valută constituite de instituțiile de credit.
Rezervele minime sunt sume pe care băncile comerciale sunt obligate să le păstreze în conturi deschise la BNR. Sumele minime sunt calculate în funcție de soldurile depozitelor în valută atrase de bănci, iar rezervele constituite reprezintă 8% din sold.
Prin rezerva minimă obligatorie BNR controlează lichiditatea de pe piața interbancară și cantitatea de bani pe care acestea o au pentru a acorda credite persoanelor fizice și companiilor.
La capitolul intrări în rezerva BNR se adaugă și suma de 3 miliarde euro, pe care Ministerul de Finanțe a împrumutat-o de pe piețele externe prin emisiuni de obligațiuni denominate în euro. Emisiunea a fost structurată pe două tranșe, una pe 12 ani și una pe 30 de ani.
Rezervele internaționale ale BNR
Rezerva valutară | 35,5 miliarde euro |
Rezerva aur | 4,7 miliarde euro |
Total | 40,2 miliarde euro |
Din rezerva BNR au fost făcute plăți, în ianuarie, în valoare de două miliarde euro. Plățile au reprezentat rate și dobânzi în contul datoriei publice și modificări ale rezervelor minime obligatorii ale băncilor.
Emisiunea de euroobligațiuni este cea care a majorat rezerva BNR, în caz contrar rezerva ar fi scăzut ușor (cu 0,4 miliarde euro) față de decembrie 2019.
Rezerva de aur a BNR a rămas la 103,6 tone, iar valoarea acesteia s-a ridicat la 4,7 miliarde euro. Rezervele internaționale ale BNR, anume cele valutare plus aur, s-a ridicat la 40,2 miliarde euro, în urcare de la 37,4 miliarde euro în decembrie 2019.