În primele două zile de la lansare, programul de finanțare IMM Invest a adunat peste 28.000 de înregistrări de la companii care doresc să acceseze credite garantate de statul român.
Datele Fondului Național de Garantare arată că 374 de solicitări dintre cele 28.000 au fost deja trimise către băncile comerciale, iar 4 au fost respinse pentru că nu îndeplineau criteriile de eligibilitate.
Îi asigurăm pe beneficiarii că tratăm cu cea mai mare responsabilitate solicitările pe care ni le-au transmis – Dumitru Nancu, directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Instituția de garantare a luat măsuri pentru a se asigura că prelucrează orice solicitare înregistrată în termen de 72 de ore. Dumitru Nancu a declarat că nu a fost angajat personal suplimentar pentru verificare, dar majoritatea angajaților au fost instruiți să analizeze cererile.
Angajații Fondului au observat și că un număr mare de IMM-uri completează greşit câmpurile aplicaţiei.
Prin acest program, IMM-urile au acces la credite garantate cu până la 90% pentru investiţii şi capital de lucru. Conform ministrului Finanţelor, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, se adresează tuturor IMM, nu doar celor afectate de criza coronavirus, este un program care poate fi accesat tot timpul anului.
Valoarea maximă a creditelor pentru finanţarea capitalului de lucru este de 5 milioane lei, iar pentru creditele de investiţii de 10 milioane lei. Creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totală a 10 milioane lei. Aceste credite vor fi garantate de stat în proporție de 80%.
Statul garantează 90% din creditele pentru finanțarea capitalului de lucru care se încadrează în 500.000 euro în cazul microîntreprinderilor și 1 milion euro în cazul întreprinderilor mici. Microîntreprinderile și întreprinderile mici vor putea însă completa liniile de capital de lucru cu credite de investiții până la plafonul total de 10 milioane lei, finanțări care vor fi, de asemenea, garantate de stat în proporție de 80%.
În cazul garanțiilor de stat acordate în cadrul programului, Fondul de Garantare (FNGCIMM) mandatează instituțiile de credit finanțatoare să încheie contractele de garanție pentru garanțiile colaterale constituite de beneficiarul finanțării/terți garanți.