Bănci

Guvernul pregătește ordonanța pentru amânarea achitării ratelor la credite

Guvernul va adopta ordonanța de urgență care permite românilor să-și amâne ratele la credite pentru o perioadă de până la nouă luni, potrivit declarațiilor ministrului de Finanțe, Florin Cîțu.

Dobânzile aferente creditelor nu se cumulează pe perioada suspendării plății, astfel încât debitorii să nu fie nevoiți să achite mai mult rate imediat după perioada suspendării. Până acum, băncile au anunțat măsuri prin care dobânzile se cumulau în continuare, iar sumele suplimentare erau reeșalonate în perioada rămasă de rambursare.

Florin Cîțu a declarat că măsura a fost discutată și cu băncile comerciale și cu Banca Națională și agreată de acestea. Detaliile tehnice nu sunt încă puse la punct, însă ar trebui finalizate până mâine, când ordonanța se va discuta în ședința de guvern.

Măsura este propusă să se aplice atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, și nu va fi nevoie de nicio hârtie doveditoare pentru amânarea plăților.

Consiliul de Administrație al BNR s-a întrunit ieri, 24 martie 2020, în ședință de urgență pentru a clarifica normele pentru amânarea plății ratelor la credite. BNR va furniza soluția tehnică prin care băncile nu vor fi nevoite să constituie provizioane pentru sumele pe care  nu le primește de la clienți, astfel încât să nu le fie deteriorate situațiile contabile.

O aprobare în acest sens a venit ieri și de la Asociația Europeană a Băncilor (ARB), care permite amânarea plății ratelor fără a pune presiune pe băncile comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *