Bănci

Fondul Inițiativei celor Trei Mări susține proiectele de infrastructură

Proiectele de infrastructură de transport, energie și infrastructură digitală se vor putea finanța cu până la 100 miliarde euro, prin Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări.

Fondul este alcătuit din banca de dezvoltare a Poloniei, Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și EximBank România.

Cu o contribuție totală de peste 500 milioane de euro, fondul este deschis investitori naționali sau supranaționali din țările regiunii.

De asemenea, este deschis și colaborării și susținerii internaționale prin Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Proiectele se pot fie afla în stadii diferite de implementare, cum ar fi de tip greenfield, fie aflate deja în primele stadii, achiziție de acțiuni, participare în vehicule investiționale cu scopuri speciale sau datorii subordonate.

Am demonstrat angajamentul nostru pentru un instrument investițional care poate contribui la dezvoltarea economică a regiunii – Nicolae Albu, membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului.

Investiţiile necesare în energie în regiunea celor Trei Mări ce ar trebui făcute până în anul 2030 se ridică la 88 miliarde euro, din care 21 miliarde euro pentru reţelele de transport a energiei electrice, 51 miliarde euro pentru distribuţia electricităţii şi 16 miliarde euro pentru infrastructura din domeniul gazelor naturale.

În privinţa infrastructurii digitale, este nevoie de investiţii în valoare de 160 miliarde euro. Circa 130 miliarde euro vor fi destinaţi pentru infrastructura din domeniul telecomunicaţiilor, iar 30 miliarde euro pentru infrastructura ITC în transporturi şi energie.

„Împreună cu România am înființat acest vehicul la care alte 10 state se află în proces de aderare”, a spus Beata Daszyńska-Muzyczka, președintele Consiliului de Supraveghere al FII3M, prezentă la București pentru a anunța lansarea inițiativei.

Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări va susține și suplimenta programele finanțate cu fonduri europene, contribuind astfel la creșterea competitivității la nivelul întregii Uniuni Europene.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică formată din 12 state situate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *