Bănci

Florin Cîțu: Băncile de stat trebuie să fie competitive cu cele private în primul rând la profitabilitate

Ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, consideră că băncile de stat trebuie să fie competitive cu cele private în primul rând la performanțe, nu numai la nivelul salariilor.

„Sunt salarii de trei ori şi de patru ori mai mari decât al preşedintelui României, ceea ce este inadmisibil”, a comentat recent ministrul, adăugând că această comparație ”trebuie realizată şi în performanță, nu doar în salarii”.

Florin Cîțu a dat două exemple în sensul celor afirmate. Pe de o parte, s-a referit la creditele neperformante, precizând că vor fi prezentate public mai multe exemple. ”Vreau rata lor de neperformante să fie unde este piaţa sau sub media pieţei sau sub piaţă, mai bine decât piaţa, nu cu două puncte procentuale peste piaţă”. Ministrul a adus în discuție și profitabilitatea, despre care spune că cifra de 9% acum nu este performanţă. ”Vreau să fie peste 13%, unde este piaţa”, a spus Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Ministerul interimar al Finanțelor a precizat că Banca Naţională a României (BNR) vrea ca Guvernul să pună oameni profesionişti în conducerea CEC şi că va face acest lucru.

„Banca naţională nu ne pune piedici aici. Banca naţională vrea să punem oameni profesionişti la conducerea CEC Bank, ceea ce voi şi face. Nu vom pune oameni pe prietenii, nu vom face sinecuri. Ceea ce acum este la CEC Bank şi la EximBank sunt sinecuri şi nu mă ascund să spun asta”, a punctat ministrul.

Nemulțumirea ministrului se referă inclusiv la activitatea pe piața primară de obligațiuni de stat, unde toate băncile sunt extrem de active, mai puțin băncile de stat. ”Am început prin a le cere public celor CEC Bank să devină dealer primar, adică să participe la licitaţiile pe care le face statul român”, a declarat Florin Cîțu. Convingerea acestuia este că ”ca singura bancă de stat care este pe piaţă şi ar putea să achiziţioneze obligaţiuni trebuie să facă acest lucru” și nu este normal să stea deoparte (și) în această privință.

One Response

  1. Poate reusiti sa-l intrebati pe Dl Citu, care recent preciza in presa ca nu va creste taxele, de ce Norma de Venit pt PFA codurile CAEN 6202 and 6203, Servicii de consultanta in Informatica, aproape ca s-a dublat pe 2020 in comparatie cu 2019, pentru Timisoara, Timis.

    https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2020/Timis2020.pdf

    Dupa cum se vede norma de venit este 84000 Lei fata de 43000 anul trecut. Este cea mai mare din tara, la Bucuresti este 33000Lei, Iasi 40000 Lei, Sibiu 44000,Clluj 71500 Lei (si asta este foarte mare).
    Senatorul PNL de Timis, dna Gorghiu, critica PSD de lipsa de predictibilitate. Dar aceasta crestere de 100% ce reprezinta?
    Chiar sunt curios cum procedeaza cei care stabilesc aceste norme? Pe ce se baseaza aceste cresteri fabuloase?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.