Bănci

Creditele pentru IMM-uri garantate de stat vor avea dobânzi între 2 și 2,5%

Credit ipotecar

Dobânzile creditelor garantate de statul român acordate IMM-urilor vor avea, după perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobânzilor și comisioanelor, marje de dobândă între 2% și 2,5%.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat printr-un comunicat de presă că marjele vor fi de 2% pentru creditele de finanțare a investițiilor și de 2,5% pentru capital de lucru. Ratele dobânzilor pentru IMM-uri și microîntreprinderi vor fi calculate ca ROBOR la 3 luni plus aceste marje fixe.

Condițiile sunt stabilite prin normele metodologice ale Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest România. Marja aprobată nu include comisionul de administrare, comisionul de risc și nici taxele aferente operațiunilor conexe activității de creditare, cum ar fi taxele notariale, costurile de evaluare și înregistrarea garanțiilor.

Firmele pot beneficia de credite în limita a 800.000 euro. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei, iar plafonul maxim este de 15 miliarde lei.

Băncile vor transmite către Fondul de Garantare nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanțărilor în cadrul programului, cu încadrarea în limitele prevăzute de norme, arată comunicatul ministerului.

Valoarea maximă a creditelor pentru finanţarea capitalului de lucru este de 5 milioane lei, iar pentru creditele de investiţii de 10 milioane lei. Creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totală a 10 milioane lei. Aceste credite vor fi garantate de stat în proporție de 80%.

Statul garantează 90% din creditele pentru finanțarea capitalului de lucru care se încadrează în 500.000 euro în cazul microîntreprinderilor și 1 milion euro în cazul întreprinderilor mici. Microîntreprinderile și întreprinderile mici vor putea însă completa liniile de capital de lucru cu credite de investiții până la plafonul total de 10 milioane lei, finanțări care vor fi, de asemenea, garantate de stat în proporție de 80%.

În cazul garanțiilor de stat acordate în cadrul programului, Fondul de Garantare (FNGCIMM) mandatează instituțiile de credit finanțatoare să încheie contractele de garanție pentru garanțiile colaterale constituite de beneficiarul finanțării/terți garanți.

Grantul pentru dobânzi se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege pentru anul 2020 şi pentru următorii doi ani doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru această perioadă se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Subvenţionarea dobânzii se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit scrisori de garanție/acorduri de finanțare este limitată la data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului se întinde până la data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *