Bănci

Credit Agricole România se află pe lista de achiziții a fondului american de investiții J.C. Flowers

Piata de fuziuni si tranzactii

Fondul de investiţii american J.C. Flowers, care a cumpărat în ultimii doi ani două bănci din România – Piraeus Bank şi Leumi Bank, rezultând noua entitate bancară First Bank, are pe lista de achiziţii, Credit Agricole România, potrivit surselor Ziarului Financiar.

First Bank şi Vista Bank, fosta Marfin Bank, deţinută acum de familia Vardinoyannis din Grecia, sunt cei doi concurenți în achiziția băncii franceze.

În Franţa, Credit Agricole este unul dintre cele mai mari grupuri bancare şi Europa, dar operaţiunile din România nu au fost pe lista de priorităţi, francezii dorind mai degrabă să vândă banca decât să mai investească pentru a câştiga teren pe o piaţă bancară destul de competitivă, cu 32 de bănci.

Primele 10 bănci din România au o cotă de piaţă de peste 80%, iar restul de 24 de bănci se luptă pentru restul pieței..

La finalul anului 2019, Credit Agri­cole România se situa pe poziţia 21 în piaţă cu active de 2,3 mld. lei (aproape 500 mil. euro) şi o cotă de piaţă de numai 0,47%. Capitalul propriu deţinut era de 213 mil. lei (45 mil. euro). Credit Agri­cole a moştenit ope­raţiu­nile din Româ­nia în urma unei tranzacţii în Grecia, când Emporiki Bank, deţinută de francezi, a fost cum­părată de grupul elen Alpha Bank. Francezii au vândut ope­ra­ţiunile din Gre­cia, dar au rămas cu ope­ra­ţiunile externe, printre care şi banca din România.

Fondul de investiţii J.C. Flowers a cum­părat mai întâi Piraeus Bank, o ban­că transformată în First Bank, iar în 2019 a cumpărat Leumi Bank, tranzacţie în­cheiată în primăvara acestui an.

În 2019, First Bank, având numai ope­raţiunile Piraeus Bank avea active de 6,4 mld. lei şi o cotă de piaţă de 1,3%, aflân­du-se pe locul 16 în sistem, iar Leu­mi Bank avea active de 1,3 mld. lei, cu o cotă de piaţă de 0,27%, situându-se pe poziţia 27.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *