Vestea bună este că din fuziunea celor două bănci mici, prin însumarea activelor Băncii Românești cu activele Eximbank, va rezulta o bancă de Top 10. Vestea și mai bună este că aceasta va fi o bancă universală, cu operațiuni de retail și corporate în egală măsură.
În peisajul bancar din România, după fuziunea ce stă să fie aprobată de către Ministerul Finanțelor, apar noutăți. Pe de o parte, Topul primelor 10 mari bănci din România va suferi o modificare mică pentru sistem, dar foarte importantă pentru Eximbank și Banca Românească: împreună vor deveni mai puternice și vor intra direct pe locul 9, înaintea OTP Bank.
Pe de altă parte, noua bancă nu va activa exclusiv pe nișa serviciilor pentru companii de import-export, ci va fi o bancă universală, a 30-a din cele 33 existente în total.
Banca Românească avea active de 1,3 miliarde euro la finalul lui 2017 și o cotă de piaţă de 1,4%, iar Eximbank avea active de 1,2 miliarde euro și o cotă de piaţă de 1,3%. Astfel, noua bancă va avea active de aproape trei miliarde euro și o cotă de piață de circa 2,7%.
Pe ultimele două locuri ale clasamentului celor mai mari 10 bănci românești, după active, se află, în acest moment, OTP Bank, cu o cotă de piață de 2,45%, și Garanti Bank, cu 2,27%. Practic, după fuziune, noua bancă va intra pe locul 9, înaintea OTP, iar Garanti va reveni pe un loc 11 ocupat și în anii precedenți. EximBank a preluat, în urma înțelegii cu National Bank of Greece NBG), din vara anului trecut, 99% din capitalul Băncii Românești.
Tranzacția creează o bancă românească de referință care va pune în valoare experiența Băncii Românești pe segmentul de retail banking și abilitatea EximBank de a susține mediului de afaceri local – Traian Halalai, CEO EximBank
Noua bancă va fi administrată de un Consiliu de Administrație format din cinci administratori, dintre care un președinte și un vicepreședinte, numiți de către Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor. Majoritatea membrilor Consiliului de Administrație va fi formată din administratori neexecutivi și cel puțin unul dintre membrii Consiliului de Administrație va fi independent. Președintele și/sau Vicepreședintele, numit de AG, va putea fi revocat numai de aceasta.
Banca Românească a fost înființată în 1992, iar după 11 ani, în 2003, grupul National Bank of Greece (NBG) devine proprietar majoritar prin achiziția unui pachet de 82% din acțiuni de la Fondul Româno-American de Investiții (FRAI).
Eximbank a fost fondată tot în anul 1992, ca bancă de stat care să sprijine eminamente activitatea de import-export a companiilor românești, cu toată gama de produse financiare și de garantare necesară derulării acestor activități.
Ministrul Finanțelor nu a aprobat încă fuziunea dintre Eximbank și Banca Românească. Procesul a început însă, după aprobarea BNR de la mijlocul lunii decembrie. Până ce totul se va finaliza, în România funcționează 29 de bănci comerciale, două bănci pentru locuințe, o bancă de finanțare a grupului auto Porsche și Eximbank – Banca de Import Export a României.