BNR a anunțat astăzi că ”pregăteşte modificări adecvate ale regulamentelor bancare prudenţiale, în concordanţă cu recomandările europene şi internaţionale”, care se impun în această perioadă.
Documentul dat publicității de către Banca Naţională a României (BNR) nu menționează însă concret despre ce modificări ar fi vorba, la ce spețe se referă acestea sau de când vor intra în vigoare.
Este de așteptat însă ca, undeva până la sfârșitul acestei săptămâni, având în vedere urgența impusă de situație în sine, să fie desenat un întreg pachet de ”tratatament” preventiv, dar și de ”imunizare”, a sistemului bancar românesc împotriva efectelor pandemiei. Cu efect imediat, benefic, în economia națională, fiindcă nu este vorba doar despre susținerea băncilor în sine, ci și despre suportul întregii economii, prin pârghii monetare,
Băncile centrale ale celorlalte state europene au anunțat deja măsuri adoptate în regim de urgență, în sensul susținerii, pe de o parte, a băncilor din sistem, în eforturile lor de a sprijini mediul economic și de afaceri. Pe de altă parte, sunt măsuri prin care sistemele economice naționale sunt asigurate cu lichiditățile necesare perioadei actuale și următoare.
Mișcările băncii centrale a României vor veni, de asemenea, în cele două direcții, dar, până atunci, BNR anunță că este implicată, împreună cu Guvernul, autorităţile publice şi sistemul bancar, în deciziile necesare limitării efectelor negative ale pandemiei.
În primul rând, arată BNR, au fost luate toate măsurile necesare pentru a asigura, în continuare, buna funcţionare a sistemelor de plăţi şi de decontare în monedă naţională, în vederea desfăşurării, în condiţii normale, a tranzacţiilor comerciale şi financiare, indiferent de evoluţia situaţiei cauzate de pandemie.
BNR monitorizează şi analizează permanent evoluţiile interne şi internaţionale, precum şi impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieţelor financiare şi economiei naţionale.
BNR este pregătită să asigure stabilitatea necesară şi lichiditatea sistemului bancar, pentru buna funcţionare a finanţelor publice şi a economiei reale
Finanţarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiţii, etc.) este prioritară. În cazul unei cereri crescute din partea populaţiei, BNR va asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operaţiunile, inclusiv cele de lichidităţi pentru bancomate.
Clienţii bancari au acces deplin la banii disponibili în conturile lor, indiferent că aleg să retragă sume de la ATM-uri, să opereze tranzacţii bancare sau, dacă este necesar, să se deplaseze la sucursalele şi agenţiile băncilor”, spune banca centrală.
Pentru a evita, totuşi, contactul fizic direct şi deplasările care nu sunt urgente, BNR recomandă efectuarea operaţiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plăţile online.
Aceste măsuri sunt în concordanţă cu indicaţiile autorităţilor publice de a respecta distanţarea socială şi izolarea preventivă, ţinând cont de circumstanţele actuale excepţionale. BNR acţionează şi susţine în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice şi companiilor afectate de criză, prin modalităţi adecvate, de la caz la caz, de uşurare a ratelor la creditele în curs şi de facilitare a accesului la noi linii de finanţare.