Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale băncilor.
Decizia scăderii ratei rezervelor minime obligatorii, de la 8 la 6%, pe care băncile trebuie să le constituie în valută, a fost luată de către Consiliul de Administrație BNR pe baza evoluției creditului în valută și a nivelului adecvat al rezervelor valutare, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Măsura vizează inclusiv continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menține la nivelul de 8 la sută. Guvernatorul BNR a explicat
Aceeași rată, aplicată însă rezervelor pe care băncile trebuie să le constituie în lei, a rămas neschimbată, la nivelul de 8%. Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută are, conform aceluiași comunicat, perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020.
Tot în ședința de consiliu de astăzi, membri acestuia au hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va explica în cadrul unui briefing de presă, la ora 15, care au fost motivele acestor decizii.