Bănci

Singura modificare din ordonanța de amânare a ratelor la credite: dobânda la ipotecare nu se capitalizează

Guvernul Orban a întors de la publicare ordonanța care prevedea amânarea cu până la nouă luni a ratelor la credite bancare pentru a aduce clarificări a unor aspecte importante, cum ar fi capitalizarea dobânzii.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a arătat că, în noua formă, ordonanța prevede că cererile pentru amânarea ratelor se vor putea depune în termen de 45 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Inițial, cererile se puteau depune doar până la finalizarea stării de urgență.

În ședința de guvern s-a precizat și că va fi eliminată capitalizarea dobânzii pentru creditele ipotecare. Mai exact, dobânda aferentă perioadei de amânare la creditele ipotecare va fi adăugată în ratele pe următorii cinci ani, dar nu va capitalizată și nu va fi percepută dobândă pentru suma respectivă.

Rămâne capitalizarea dobânzii la creditele de nevoie personale, conform declarațiilor oficialilor, dobândă care se va adăuga numărului de rate rămase de plată și va fi, cel mai probabil, la rândul ei, purtătoare de dobândă suplimentară.

Elementele vor fi clarificate în normele de aplicare ale ordonanței, pentru care se așteaptă definitivarea și publicarea în Monitorul Oficial.

În rest, condițiile vor rămâne la fel. Ratele vor pute fi amânate pe o perioadă între o lună și nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. De asemenea, debitorii care doresc să amâne ratele, trebuie să fie la zi cu plata. Adică restanțierii din acest moment nu pot cere amânarea, ci trebuie să achite toate restanțele înainte de a beneficia de amânare.

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au anunțat deja că ar fi de preferat abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemie. Termenul de nouă luni de amânare este considerat a duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacității de redresare a economiei.

Ordonanța prevede că cererile pentru amânarea ratelor se vor putea depune în termen de 45 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Inițial, cererile se puteau depune doar până la finalizarea stării de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.