Asigurări

Monopol în doi pe piața asigurărilor RCA

RCA accident auto

Liderii pieței de asigurări auto obligatorii (RCA), Euroins și City Insurance, sunt și liderii dosarelor de daună înregistrate în trimestrul al treilea al anului, conform datelor ASF.

Dintr-un total de aproape 94.000 de dosare de daună avizate de asiguratori, 32.800 au ajuns la Euroins și 31.000 la City Insurance. Procentual, Euroins deține 35% din totalul daunelor, City Insurance 33%, iar restul asiguratorilor până la totalul de nouă companii, au sub 8,5%.

De altfel, doar Asirom VIG și Generali România au consemnat scăderi la numărul de dosare, de 17%, respectiv 9%, față de trimestrul al treilea din 2018. Grawe România a înregistrat un număr de daune mai mare cu 18%. City Insurance cu 10%, Euroins cu 8% și Omniasig VIG cu 7%.

Din totalul de aproape 94.000 de dosare avizate, 82.000 au avut la despăgubiri daune materiale, iar 3.200 de dosare au avut daune pentru vătămări corporale sau decese.

Un număr de 8.200 au fost dosare de regres, adică persoane care și-au reparat mașina pe CASCO propriu, iar asiguratorul a recuperat banii de la deținătorul RCA sau accidentul a fost produs cu intenție ori șoferul a codus fără consimțământul asiguratului.

Valoarea despăgubirilor s-a ridicat la 275 milioane lei, dintre care 237,2 milioane lei pentru daune materiale, 12,9 milioane lei pentru vătămări corporale și 25 milioane lei pentru dosare de regres.

Valoarea pieței de asigurări la jumătatea anului, după primele brute subscrise, se ridica la 4,14 miliarde lei. Asigurările generale (bunuri, proprietăți) reprezentau aproape 80% din total, adică 3,3 miliarde lei.

Asigurările auto, respectiv RCA și asigurări ale mijloacelor de transport terestru, aveau o pondere de 72% din totalul asigurărilor generale, însumând aproape 2,4 miliarde lei, conform datelor ASF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *