Asigurări

Industria de asigurări a crescut cu 8% în 2019 și a ajuns la 11 miliarde lei

Asigurări auto

Piața asigurărilor a ajuns la 11 miliarde lei anul trecut, după o creștere de 8% față de 2018. Asigurările generale și cele de viață au înregistrat majorări de 7-8%, iar asigurările RCA de 5% pe parcursul anului trecut.

Industria asigurărilor a păstrat astfel trendul crescător pe care se află în ultimii ani. O creștere constantă , în jurul a 8-9% în fiecare an, după cum a declarat vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roșu, la conferința „Quo Vadis piața de asigurări 2020”.

Valoarea pieței a ajuns la 2,25 miliarde euro, dar este încă mult prea mică față de mărimea potențială CARE E MARIMEA POTENTIALA. – Cristian Roșu. – CINE E TIPUL?

Cea mai mare companie de asigurări din piață este City Insurance, cu o cotă de 17,3%. Compania domină piața RCA cu o cotă de aproape 40%. Pe locul secund pe piața totală se află Allianz Țiriac cu o cota de 12,4%, iar pe al treilea Omniasig cu 11,9%.

Pe locul al patrulea se găsește Euroins, cu o cotă la total de 11,6%, asiguratorul fiind al doilea jucător de pe piața RCA, unde are o cotă de 32%.

Piața RCA, a asigurărilor auto obligatorii, este concentrată în proporție de circa 71% în jurul celor două companii, City Insurance și Euroins. Concentrarea a venit ca urmare a tarifelor mici practicate de acestea pentru asigurări, iar la RCA prețul primează pentru majoritatea șoferilor.

Cum asigurarea este o protecție în cazul unor daune provocate de șofer altor participanți la trafic, pentru cel care încheie asigurarea nu contează bonitatea asiguratorului. Spre diferență, la CASCO, asigurarea facultativă a mașinii, care acoperă daunele făcute asupra vehiculului, bonitatea asiguratorului este mult mai importantă.

Concentrarea pieței RCA, care înseamnă și un număr mai mare de dosare de reparații de achitat pentru cei doi jucători, duce și la un nivel de supraveghere mai mare din partea ASF. Cele două companii sunt, de altfel, campioanele pieței de asigurări după numărul de reclamații din partea asiguraților.

La conferința organizată de Institutul de Studii Financiare și DC Media, Cristian Roșu a declarat că Autoritatea intenționează să intensifice controalele la cele două companii de asigurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *