Asigurări

Incendiile au cauzat cele mai costisitoare daune plătite anul trecut

Incendiu

Cele mai mari zece daune la locuințe achitate anul trecut de asigurătorii membri Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au însumat aproape un milion de euro, anul trecut.

Peste 4,6 mil. lei (972.000 euro) a fost totalul daunelor plătite de asigurători în 2019, potrivit unei analize realizate de UNSAR pe baza datelor furnizate de companiile membre. Dintre acestea, primele 9 au fost provocate de incendii și ultima de inundații.

Cea mai mare daună achitată anul trecut în baza unei polițe facultative de locuință a fost în valoare de peste 782.000 lei (165.000 euro), fiind urmată de două daune în valoare de 590.600 lei (124.000 euro), respectiv 505.900 lei (106.700 euro). De altfel, cercetările sociologice realizate la solicitarea UNSAR arată că incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români atunci când este vorba despre locuințele lor.

Riscurile care generează cele mai multe daune pe polițele de asigurare de locuințe sunt incendiul, alunecările de teren, inundațiile (atât fenomenele naturale, cât și cele cauzate de spargerea țevilor), furtunile și greutatea stratului de zăpadă – arată analizele UNSAR.

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește ponderea proprietarilor de locuințe, peste 96% dintre români având locuințe proprietate personală, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Dar gradul de acoperire prin asigurare este redus. Acest context scoate în evidență importanța unei protecții financiare adecvate cu ajutorul unei asigurări specializate.

În 2019, primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor de locuințe au urcat cu 6%, în timp ce despăgubirile brute plătite au crescut cu 47%, arată datele ASF. La sfârșitul anului trecut erau în vigoare 3,26 milioane de contracte de asigurare de locuințe, din care 1,73 milioane – asigurări obligatorii și 1,53 milioane – asigurări facultative. Comparativ cu sfârșitul anului 2018, numărul total de contracte de asigurare pentru locuințe a urcat cu 2,2%.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *