Doar o treime din consumul național de carne de porc este asigurată de crescătorii locali, celelalte două treimi fiind acoperite din importuri. Este consecința pestei porcine, care afectează România din august 2017.
Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană, este o boală endemică în Africa subsahariană. Este provocată de un virus care se poate transmite prin contactul direct cu animalele infectate, inclusiv prin furaje, apă, haine sau mijloace de transport contaminate. Afectează porcii domestici și mistreții, iar mortalitatea este de 90-100% în rândul acestora.
Cea mai mare problemă este răspândirea rapidă a virusului și depopularea rapidă a fermelor de porci din zonele afectate. Cum nu există tratament sau vaccin specific, singura soluție pentru a stopa extinderea bolii este sacrificarea tuturor porcilor din regiunea infectată și instituirea carantinei.
În România au fost închise din august 2017 și până la sfârșitul lui 2019 peste 2.000 de focare de pestă porcină africană. Au fost sacrificate aproape 540.000 de suine, pentru care 13.600 de proprietari au fost despăgubiți cu 330 milioane lei.
În prezent, mai sunt identificate 670 de focare de pestă, conform datelor Asociației Sanitar-Veterinare.
Producția internă de carne de porc a fost de 356.000 tone în 2017 și a scăzut la 324.000 tone în 2018. Anul acesta, ultimele date INS arată că producția din primele șase luni a fost de 176.000 tone, anul urmând a fi încheiat cu o producție internă similară cu cea din 2018.
Importul de carne de porc și preparate a mers în direcție inversă. Dacă în 2017 am importat 306.000 tone, în 2018 intrările au urcat la 460.000 tone. În prima jumătate a acestui an importurile de carne de porc au totalizat 220.000 tone.
Valoric, importul din 2017 s-a ridicat la 558 milioane euro, iar în 2018 a urcat la 807 milioane euro. În primele șase luni din 2019, importurile au însumat 417 milioane euro.
Consumul de carne de porc
Valoare totală consum | Valoare import | |
2017 | 1,1 miliarde euro | 558 milioane euro |
2018 | 1,1 miliarde euro | 807 milioane euro |
2019 (S1) | 634 milioane euro | 417 milioane euro |
La un consum intern de carne de porc și preparate din carne de porc în valoare de 5 miliarde lei în 2017 și 2018 și 3 miliarde lei în prima jumătate din 2019, reiese că importul asigură aproximativ două treimi.
Acest lucru reprezintă o problemă, conform reprezentanților industriei, deoarece producătorii din Europa preferă să exporte carnea de porc către Asia, în principal în China, unde prețurile sunt mai mari. În China kilogramul de carne de porc se comercializează cu un preț mediu de 6 euro în timp ce în România prețul este de 4 euro.
„Problemele vor începe în februarie-martie, când contractele prin care supermarketurile au avut asigurată carnea de porc vor expira”, explică Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC).
Datele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România arată că țara noastră pierde anual circa 900.000 de porci, în condițiile în care efectivele de matcă au scăzut cu aproape 35.000 de scroafe de la startul epidemiei de pestă porcină africană.