Deficitul de zahăr la nivel global se apropie vertiginos de 10 milioane tone în sezonul 2019/2020, cu circa patru milioane tone mai mult față de estimarea din noiembrie anul trecut.
Este vorba despre cel mai mare deficit de zahăr pe plan mondial, după sezonul 2008/2009, când a fost înregistrat un nivel de peste 11 milioane de tone. Estimarea Organizației Internaționale a Zahărului (ISO) era de șase milioane tone.
Cei doi factori esențiali care au determinat această situație sunt, pe de o parte, scăderea semnificativă a producției, pe de altă parte, prețul în scădere constantă în ultimii nouă ani.
Producția mondială de zahăr este susținută, în principal, de cei doi mari jucători, India și Brazilia, care au avut, în sezonul trecut, producții de 36 milioane, respectiv 30 milioane tone.
Scăderea actuală a stocurilor se explică prin faptul că Brazilia și-a orientat o mare parte din producția de trestie de zahăr, de pe cele opt milioane hectare cultivate, către industria etanolului. Decizia brazilienilor se datorează prețului mult mai mare pe care îl obțin la etanol. Diferența față de zahăr este de 30-40 dolari pe tonă. Producții mai mici sunt prognozate și pentru India în acest sezon.
Thailanda, care este al doilea mare exportator global, după Brazilia, estimează, de asemenea, o producție în scădere cu 28%. Este cel mai mic volum din ultimii ani, tot din cauza secetei. Prin urmare, vor scădea și exporturile, de la 11 milioane tone, în sezonul precedent, la 6-7 milioane tone.
Evoluția prețurilor la zahăr în ultimii 11 ani
- 11 cenți/livră – mai 2009
- 33 cenți/livră – februarie 2011
- 14 cenți/livră – martie 2020
ISO estimează pentru sezonul 2019/2020 o producție globală de circa 167 milioane tone, în scădere cu 4,8% față de sezonul precedent. Volumul este însă insuficient pentru a asigura consumul mondial, estimat la peste 176 milioane tone, mai mare cu 1,3% față de perioada anterioară.
Scăderea prețului, de la 15,5 cenți/livră, în luna februarie anul curent, la 14 cenți pe livră acum, se explică prin reducerea tranzacțiilor pe piețele mondiale de mărfuri, în mare parte cauzate de epidemia de coronavirus. Prețul zahărului revenise pe creștere, după luna octombrie 2019, tendință care s-a menținut până la începutul acestui an.
În urmă cu 11 ani, prețul zahărului atingea 16 cenți pe livră (mai 2009) la Bursa din New York, cel mai mare nivel după vara 2006. Vârful a fost atins, însă, în februarie 2011, când cotația a crescut până la 33 cenți pe livră.
[…] Sursa: Adevarul financiar […]