Creditele acordate de Agricover IFN, anul trecut, celor peste 3.400 de fermieri pe care i-a finanțat, au ajuns la 1,88 miliarde (aproape 500 milioane euro) lei la sfârșitul anului trecut, cu 16% mai mare față de anul anterior.
Agricover a finanțat peste 3.400 de fermieri mici și medii, anul trecut, și a obținut un profit operațional de 46,7 milioane lei, cu 21% mai mare decât în 2018. Capitalurile băncii au crescut cu 35% în perioada analizată, până la 297,8 milioane lei.
„În 2019 am continuat creșterea sustenabilă prin dezvoltarea portofoliului de clienți, fermieri mici și medii – Robert Rekkers, Director General al Agricover Credit IFN.
Compania înregistrează doar 1,3% rată a creditelor neperformante, iar rata de adecvare a capitalului, conform normelor BNR, a fost de 25% în 2019, cu 12% mai mare decât în 2018.
Pentru a-și asigura necesarul de fonduri, compania a menținut parteneriatele cu băncile locale și cu partenerii internaționali. Printre companiile străine se află și International Finance Corporation, European Investment Bank (BEI) și European Bank for Reconstruction and Development. Valoarea totală a fondurilor accesate anul trecut s-a ridicat la 1,57 miliarde lei.
Pentru anul 2020 Agricover Credit IFN își propune să continuie strategia de creștere axată pe optimizarea portofoliului de produse cu o atenție specială pentru agricultura sustenabilă și dezvoltarea de noi parteneriate strategice.
Pe piața de creditare agricolă au intrat și băncile comerciale, cu linii de creditare special concepute pentru companiile din sectorul agricol. Contextul este cel creat de Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) și-au anunțat intenția de a lansa un pachet de credite în valoare de un miliarde euro pentru tinerii fermieri europeni.