Taxe&Impozite

Taxe din tutun de 50 milioane euro în T1

Veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat în primele patru luni ale anului o creștere de peste 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din totalul industriei de profil, JTI România a virat la bugetul României 243 milioane lei, accize, TVA și alte taxe pentru produsele vândute în luna aprilie a.c., plus alte taxe. Pe anul 2019, au fost plătite taxe și impozite la bugetul statului de peste 4,2 miliarde lei, cu aproape 30% mai mult față de 2018.

Nu mai putem vorbi despre stabilitate în criză, dar predictibilitatea este posibilă dacă deciziile vor fi transparente, astfel încât planurile de afaceri să poată fi adaptate situației actuale – Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria 

JTI nu a trimis angajați în șomaj tehnic, nu a făcut disponibilizări, iar salariile și taxele aferente au fost plătite integral. Într-un an, un angajat JTI generează, colectează și plătește către stat acciza, TVA, taxe pe profit și impozite locale în valoare de aproximativ 3,5 milioane lei.

Anul trecut nu au avut loc mari schimbări legislative, calendarul de accizare a fost respectat, cu modificările generate de cerințele europene, iar nivelul pieței negre a țigaretelor a fost sub 14%.

”În acest an însă avem situația în care guvernul din Moldova a dat liber la import de țigări fără taxe unor firme din Transnistria, ceea ce se va reflecta în nivelul contrabandei din România”, a explicat directorul JTI. 

Contrabanda ar putea fi impulsionată și de eventuala schimbare a cadrului de reglementare, pentru că în Parlament se află în dezbatere un proiect al activiștilor anti-tutun, depus de USR, care prevede vânzarea țigaretelor pe sub tejghea, ceea ce ar putea duce la o creștere fără precedent a pieței negre.

Industria tutunului e rezilientă și conservatoare, dar este una dintre cele mai reglementate și depinde de deciziile administrației, iar schimbările legislative și fiscale, care pot impulsiona contrabanda, ”sunt cele mai mari pericole pentru companiile din domeniu, pentru angajații noștri și pentru bugetul statului”, a adăugat Gilda Lazăr. 

Se vorbește mereu despre relansarea economiei prin atragerea de noi investitori, ”dar trebuie să ne gândim și la investitorii captivi, care sunt deja aici și au tot interesul să continue să investească”, adaugă directorul JTI. Industria tutunului a investit recent în produse de nouă generație, cu potențial de risc redus, pentru care sunt presiuni pentru creșterea taxării acestor categorii. În mod normal, se așteaptă să crească o piață și abia apoi e taxată suplimentar. ”Amintesc despre o decizie extraordinară pe care a luat-o un guvern liberal, cota unică, așa că nu trebuie să așteptăm lumină verde de la Bruxelles în materie de fiscalitate. Așteptăm din partea guvernării decizii pe cât de cumpănite pe atât de curajoase”, a concluzionat Gilda Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.