Taxe&Impozite

Salariul minim crește în 2020 cu 150 de lei

Taxe munca

Salariul minim brut pe economie era stabilit de guvernarea PSD să crească la 2.350 lei de la începutul anului viitor, de la 2.080 lei cât este în prezent. Noua guvernare PNL a aprobat majorarea la 2.230 lei, după ce a analizat impactul creșterii asupra companiilor.

Majorarea salariului brut cu 150 de lei înseamnă că 83 de lei vor ajunge la angajat, iar statul va încasa suplimentar 70 de lei. Luând în calcul datele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), care arată că aproximativ 1,7 milioane angajați cu carte de muncă sunt plătiți cu salariul minim pe economie, bugetul de stat va încasa 1,43 miliarde lei în plus din venitul minim.

Numărul celor care plătesc taxele aferente salariului minim este cu siguranță mai mare, având în vedere că Persoanele Fizice Autorizate (PFA) achită taxe la venitul minim. Numărul de PFA se ridica la aproape 380.000 la sfârșitul lunii octombrie 2019.

De altfel, orice majorare a salariului minim se traduce prin venituri mai mari la buget, creșterea fiind făcută la venitul brut, nu la cel net.

Hotărârea actualului guvern de a majora a fost luată după consultarea cu partenerii sociali și dezbaterea din Comisia de Dialog Social.

„Decizia a a fost luată pe baza unor calcule care au implicat toate cifrele și analizele pe care le-am putut accesa din sistemul public – Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Salariul minim pe economie mai are două niveluri, care rămân neschimbate. Venitul brut al celor cu studii superioare, care lucrează în domeniul în care sunt calificați de cel puțin un an, rămâne la 2.350 de lei, iar salariul minim brut pentru angajații din construcții rămâne la 3.000 de lei.

Salariul minim brut de 2.230 lei defalcat pe categorii

Salariul net1.346 lei
CAS (pensie)558 lei
CASS (sănătate)223 lei
Impozit pe venit 103 lei
Contribuție angajator50 lei
Total taxe și impozite la buget934 lei

Taxele aplicate veniturilor sunt aceleași pentru toți salariații, respectiv 25% din salariul brut pentru Contribuții de Asigurări Sociale (CAS), adică pensii, 10% pentru Contribuții la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS), adică asigurarea de sănătate, și impozitul de 10% pe venitul care rămâne după plata CAS și CASS. Angajatorul achită suplimentar Contribuția Asiguratorie Muncă, de 2,25% din salariul brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *