Taxe&Impozite

Companiile sunt invitate să-și plătească impozitul pe profit și primesc reduceri de 5% sau 10%

Agenția Națională de Administrare Fiscală încurajează companiile să declare și să plătească impozitele și taxele și oferă reduceri la impozitul pe profit celor care achită la termen.

Starea de urgență provocată de pandemia de COVID-19 a dus la perturbarea activității multor sectoare economice. O analiză Frames arată că peste un milion de angajați vor rămâne fără loc de muncă în perioada martie-aprilie ca urmare a stopării activității companiilor.

Pentru aceștia, guvernul oferă ajutor în diferite forme, cum ar fi plata șomajului tehnic sau garanții pentru finanțare. Pentru cei care nu au nevoie de ajutor și achită la timp taxele, se oferă bonificații din impozitul pe profit.

Astfel, companiile mari care declară și plătesc impozitul aferent primului trimestru, până pe 25 aprilie 2020, vor beneficia de o reducere de 5% din valoarea impozitului pe profit achitat. Legea care reglementează acest lucru este Ordinul nr. 3.609/2016.

Ceilalți contribuabili, companii mici și mijlocii vor primi o bonificație de 10% din valoarea impozitului pe profit achitat, conform Ordinului nr. 3.610/2016.

Bugetul consolidat al statului a încasat, anul trecut, 17,7 miliarde lei din impozitul pe profit aplicat companiilor, de 16%. Suma a fost cu 13% mai mare decât în 2018 și a reprezentat 5,5% din veniturile totale ale bugetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *