Piețele asiatice au reacționat vineri, pe măsură ce coronavirusul se răspândește în Europa, cu scăderi mari pe piețele din Japonia, Australia, Coreea de Sud, China și India, relatează BBC.
Pe Wall Street, indicele Dow Jones a căzut joi aproape 1.200 de puncte – cea mai mare depreciere dintr-o zi din toate timpurile.
Acest lucru a afectat încrederea investitorilor din Asia, vineri. În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut cu 3,7%, și cu peste 9% în această săptămână.
Principalul indice al acțiunilor australiene, ASX200, a scăzut cu peste 3,3% vineri, de asemenea cea mai mare scădere de la criza financiară din 2008.
Știrile despre mai multe cazuri de coronavirus, în special în Italia, au generat îngrijorări legate de un impact economic mult mai mare decât se aștepta anterior.
„Piețele erau prea optimiste, iar acum ar putea fi prea pesimiste”, a declarat Iris Pang, economist la ING. “Piețele asiatice au reacționat lent la Covid-19, deoarece au crezut că aceasta este o strict o problemă a Chinei continentale – până când cazurile de infecție din Coreea de Sud și Japonia au început să crească în mod constant.”
De asemenea, piețele bursiere din India au scăzut puternic vineri, cu indicii Nifty 50 și Sensex pe minus cu aproximativ 3%.
Piețele bursiere din Asia au reacționat prost când focarul a apărut în China, dar s-a stabilizat – până acum. Indicele Shanghai Composite din China a scăzut vineri cu 3,7%.
Indicele acțiunilor Kospi din Coreea de Sud a scăzut vineri cu 3,3%.
În Romînia, indicele BET al celor mai tranzacționate acțiuni avea la 10:45 un minus de 2,61%, la 9.312 puncte. CONPET înregistra o cădere a valorii titlurilor de 4,42%, MedLIfe de 4,86%, Nuclearelectrica de 3,49%, BVB de 3,85% și BRD de 3,57%.
În Europa toate piețele majore sunt în roșu, cu scăderi de 3,09% la Frankfurt , 2,83% la Madrid, 3,03% la Amsterdam și 2,23% pentru indicele FTSE 100 al bursei londoneze.
Dolarul a pierdut teren în fața euro și a yenului, și a câștigat uăor în fata lirei sterline.
Prețul petrolului Brent s-a apropiat la doar 88 de cenți de 50 de dolari barilul (-2,49%), iar petrolul american a scăzut cu 2,7%, la 45,82 dolari barilul.