Piața de capital

Piețele bursiere internaționale traversează o nouă zi roșie

Veștile nu sunt deloc bune, mai ales după decizia președintelui Trump de a închide granițele SUA pentru europeni. Piețele bursiere internaționale traversează o nouă zi de incertitudini și, mai ales, scăderi pe linie.

Brokerii încă nu pot anticipa niciun fel de mișcare pe piețe, având în vedere scăderea foarte mare a indicilor pe toate piețele bursiere din lume: indicele Dow Jones – New York Exchange, S&P 500, şi Nasdaq-100 au trecut de – 5%. Bursele americane au confirmat miercuri intrarea pe zona ”bear” în teritoriul „urşilor”, confirmată după ce un indice scade cu peste 20% de la cel mai recent nivel record.

Contractele futures pe indicele bursier Dow (INDU) erau în scădere cu peste 1.000 de puncte, echivalentul unei scăderi de 4,4%, în timp ce cotaţiile futures pe referinţa S&P 500 (SPX) au pierdut 4%. Indicele Nasdaq se tranzacţiona înainte de deschiderea oficială a şedinţei bursiere de la New York în scădere cu 4,1%. Evoluţiile futures indică în general evoluţia bursei în şedinţa oficială.

Pieţele au reacționat negativ la măsurile economice anunţate de administraţia Trump pentru ameliorarea impactului pandemiei asupra sectorul privat. Anunțul privind decizia amânării cu doar trei luni a plăţii taxelor pentru persoane fizice şi IMM-uri şi împrumuturi la dobânzi scăzute pentru companiile afectate, a fost privit ca insuficient ca efect.

Suspendarea zborurilor dinspre UE intră în vigoare vineri, la miezul nopţii, şi se aplică ţărilor din spaţiul Schengen. Interdicţia nu se aplică Marii Britanii, care a ieşit la finalul lunii ianuarie din UE. Restricţia anunţată de Trump ar putea costa economia americană pestetrei miliarde de dolari, a avertizat US Travel Association, organizaţia care reprezintă industria de turism şi călătorii.

Tranzacțiile se fac emoțional, practic, în acest moment, nu se mai ține cont de cifrele companiilor, de rezultate sau de sector economic.

În martie 2019, în Statele Unite au intrat 850.000 de turişti din Europa, adică 29% din numărul total al turiştilor străini, care au cheltuit 3,4 miliarde de dolari pe teritoriul american.

Evoluţia bursieră de la New York vine după ce şedinţa bursieră de la mijlocul săptămânii s-a încheiat cu scăderi de aproape 5% pentru referinţa S&P 500 şi de aproape 6% pentru indicele Dow Jones Industrial Average.

O nouă zi „roşie” s-a conturat şi în Europa, unde bursele europene au deschis cu scăderi de peste 2%.

La București, BVB s-a cuplat la piețele europene, astfel că a deschis din nou pe scădere, cu mai mult de 6% la jumătate de oră de la începutul programului de tranzacționare. Referinţa BET a scăzut asfel sub pragul de 8.000 de puncte, confirmând de asemenea intrarea în piaţa bear.

Din 23 ianuarie 2020, când indicele BET a cunoscut maximul post-criza din anii 2008 – 2009, nivelul a scăzut cu 23%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *