Piața de capital

Piațele financiare internaționale traversează lent șocul pandemiei

Potrivit analiștilor, piețele internaționale absorb greu șocul generat de pandemiei, în cele mai optimiste opinii fiind avansat un interval între nouă și 12 luni pentru revenirea la indicatorii dinaintea crizei.

În zona euro, ameliorarea percepției de risc pe piețele financiare internaționale (inclusiv în contextul informațiilor din sfera pandemiei și redeschiderii economiilor), știrile companiilor și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime s-au resimțit pe piața financiară în ședința de tranzacționare de marți, potrivit unei analize recente a economiștilor Băncii Transilvania.

Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a crescut la -0.438%, indicele pan-european EuroStoxx 50 a urcat cu 0.9%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.60% la 1.0975 (referința BCE).

În SUA, încrederea consumatorilor s-a ameliorat marginal în mai (indicatorul Conference Board în urcare cu un ritm lunar de 0.9 puncte la 86.6 puncte), evoluție determinată de depășirea vârfului crizei sanitare și reluarea graduală a activităților, relevă analiza citată.

Vânzările de case noi au crescut cu o dinamică lunară de 0.6% la 623.000 de unități anualizat în aprilie, evoluție cu mult peste așteptările pieței. Nu în ultimul rând, dinamica anuală a prețurilor caselor a accelerat de la 3.5% în februarie la 3.9% în martie (conform indicatorului S&P-Case/Shiller), cea mai bună evoluție din decembrie 2018.

Informațiile macroeconomice, din sfera medicală , inclusiv cu noi soluții în testare, știrile companiilor și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de la începutul săptămânii.

Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a urcat la 0.695%, indicele Dow Jones a crescut cu 2.2%, iar dolarul s-a depreciat cu 0.59% raportat la moneda unică europeană (cursul BCE).

În România, pe o politică monetară adaptată crizei declanșată de coronavirus, cu obiectiv principal al Băncii Naționale de a asigura lichidităte în economie, ratele de dobândă s-au diminuat. Astfel, dobânda la împrumuturile overnight a scăzut la 2.24%/2.53%. ROBOR la trei luni s-a redus cu două puncte bază la 2.42%, iar ROBOR la șase luni a scăzut cu un punct bază la 2.52%.

Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani la 4.505%. La licitația suplimentară Ministerul de Finanțe a atras 75 milioane RON prin titluri scadente în aprilie 2024, la un cost mediu anual de 3.74%. EUR/RON a urcat cu 0.04%, la 4.8415, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.53%, la 4.4172, la BNR.

Bursa de Valori București (BVB) a crescut, respectiv indicele principal BET a crescut cu 0.2%, pe o lichiditate în majorare la 17,2 milioane euro la începutul acestei săptămâni.

Potrivit analiștilor, piețele internaționale absorb, totuși, greu șocul generat de pandemie, în cele mai optimiste opinii fiind avansat un interval între nouă și 12 luni pentru revenirea la indicatorii dinaintea crizei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.