Piața de capital

Ministerul Finanțelor a atras 3,3 miliarde euro prin emisiunea de euro-obligațiuni

Emisiunea de euro-obligațiuni a Ministerului Finanțelor Publice din data de 19 mai 2020 a atras 585 de investitori care au subscris 3,3 miliarde euro, bani care au intrat marți 26 mai în conturile Trezoreriei.

Ministerul susține că, prin volumul cererii, precum și prin volumul final al tranzacției, este cea mai mare emisiune de euro-obligațiuni lansată de un emitent suveran din zona non-Euro și a doua cea mai mare din regiunea CEE.

Tranzacția reprezintă cel mai mare volum de finanțare realizat de Romania într-o singură zi, emisiune s-a bucurat de cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde euro), dar și la închiderea tranzacției când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 12 miliarde euro. În același timp a avut loc cea mai mare reducere a costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 50 de puncte de bază.

Volumul atras și cererea record din partea investitorilor reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria piețelor emergente – ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,79% și o rată de dobândă de 2,75% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,62% și o rata de dobândă de 3,62% pe an.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele două tranșe. Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, de 355 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung și de 425 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de bază, obținându-se în final prime de emisiune de 15 puncte de bază pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de bază pentru maturitatea de 10 ani.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank AG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.