Piața de capital

Fuga de acțiuni duce la scăderea masivă a piețelor bursiere internaționale

Frica, neîncrederea și incertitudinea din această perioadă, care au dus la un blocaj economic brusc și neașteptat, sunt principalele elemente care determină scăderrea continuă a piețelor bursiere internaționale.

Reacțiile piețelor bursiere sunt, în primul rând emoționale, ca în orice criză, dar totul este determinat și accentuat acum de măsurile restrictive, economice, fiscale, monetare și sociale, fără precedent, la nivel global. De ce se întâmplă astfel și ce urmează?

Indicele S&P 500 pieței bursiere din SUA, calculat pe baza primelor cele mai importante 500 de companii din economia americană, a scăzut ieri cu încă 12%. A fost una dintre cele mai mari scăderi din istoria indicelui și cea mai mare pierdere în doar 24 de ore din ultimii 33 de ani. Indicele Nasdaq Composite a scăzut și el cu peste 12%.

Indicele FTSE 100 (Marea Britanie), calculat pe baza evoluției acțiunilor celor mai importante 100 de companii, a înregistrat o scădere de aproape 5% , cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Investitorii, potrivit analiștilor Financial Times, se orientează deja către titlurile Trezoreriei SUA, care au risc zero, fiind garantate de stat, dar și către titlurile emise de alte state.

”Fuga” de acțiuni, adică vânzările masive, în special a acțiunilor companiilor profund afectate de noua stare mondială – transporturi, servicii hoteliere, restaurante, cazări sau alte locuri și rețele de petrecere a timpului liber, duce la scăderea prețului acestora. Pentru că, atunci când este vorba despre o mare ofertă (vânzare de acțiuni), pe o cerere scăzută, prețurile încep să scadă până la nivelul la care cumpărătorii ar fi interesați.

Pentru deținătorii de acțiuni aceste vânzări masive, pe fond emoțional, în ideea că aceste companii vor avea realmente mari pierderi în acest an, mai ales cele din domeniile direct afectate, înseamnă de asemenea pierderi.

Fiind vorba despre diminuarea minusului, piațele vor fi invadate, în continuare, de un număr mai mare de ordine de vânzare față de ordinele de cumpărare. Cu alte cuvinte, se merge pe principiul, ”pentru prețul mic de azi este mai mare decât cel de mâine, vinde pentru a diminua pierderea”. Astfel, piața este invadată de acțiuni din ce în ce mai ieftine, iar prețul scade continuu.


Pentru cei care dispun de lichidități, momentul ar putea fi unul de mari oportunități de investiții, dacă analizele pe termen scurt și mediu le-ar arăta un orizont de timp rezonabil în care situația s-ar stabiliza și ar putea fi reluată activitatea normală. Cum aceste estimări sunt încă departe de a fi realizate pe baze corecte, decizia ține doar de apetitul pentru risc al investitorilor.

Care ar putea fi veștile în sens bun pentru investitori? În general, faptul că organismele internaționale, băncile centrale și autoritățile statale reiterează eforturile pe care se pregătesc să le facă întru susținerea economiilor naționale și, implicit, a celei globale.

Anunțuri recente:

  • Grupul celor șapte națiuni industrializate a reiterat angajamentul de a face “tot ce este necesar” pentru a sprijini economia globală.
  • FMI a anunțat că pune la dispoziție 1.000 miliarde dolari pentru susținerea economiilor afectate de pandemieC
  • Comisia Europeană a anunțat un pachet de măsuri menite să susțină economiile naționale ale membrilor ei. Vezi aici pachetul de măsuri:https://bit.ly/390dpj4
  • Băncile centrale au trecut la cumpărări masive de obligațiuni de stat, pentru asigurarea lichidităților necesare

Asrtel, banca centrală americană, Fed, a anunțat achiziționarea a 700 miliarde de dolari de titluri ale Trezoreriei SUA și obligațiuni ipotecare. Banca Japoniei își va dubla achizițiile de obligațiuni la 112 miliarde de dolari pe an.

Cele mai mari scăderi ale valorilor acțiunilor au fost înregistrate, în toată lumea, în primul rând de companiile aeriene, și acestea nu se vor opri, în condițiile închiderii granițelor, scăderii masive a numărului de călători, deci a numărului de zboruri. British Airways a avut o scădere de 27% în Marea Britanie, iar United Airlines (USA) a scăzut cu 15%, de la declanșarea epidemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.