Piața de capital

Clifford Chance România devine expertul în obligațiuni pe piața de capital

Cele mai recente două emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, din ianuarie, asistate de Casa de avocatură Clifford Chance, au însumat patru miliarde euro, fiind lansate de Statul român, respectiv, compania RCS&RDS.

Chance Badea, biroul local al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a acordat asistență juridică în legătură cu două emisiuni de obligațiuni de aproape patru miliarde Euro lansate în prima lună din an, pentru Statul român și pentru compania de telecomunicații RCS&RDS.

România a lansat prima emisiune de eurobonduri suverane pe piețele externe din 2020, în valoare de trei miliarde euro, în luna ianuarie, dar Clifford Chance a fost implicată în toate emisiunile de obligațiuni suverane pe piețe externe, de la lansarea programului în 2011.

A doua emisiune de obligațiuni, de 850 milioane euro, a fost pentru compania de telefonie, internet și tv RCS&RDS, ale cărei obligațiuni senioare sunt garantate și listate pe Irish Stock Exchange, fiind prima emisiune de tip ‘high yield’ lansată de un emitent român.

Echipa coordonată de Counsel Cosmin Anghel a acordat asistență consorțiului bancar format din BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank International AG, Société Generale și Unicredit Bank AG în cea mai recentă emisiune de obligațiuni suverane lansată de Ministerul Finanțelor pe piețele externe, cu o valoare totală de trei miliarde euro. Aspectele de drept englez și american au fost acoperite de biroul Clifford Chance din Londra.

Pentru cea de a doua emisiune de obligațiuni, o echipă coordonată de Counsel Radu Ropotă a asistat Citibank, ING Bank N.V. și Unicredit Bank S.A în legătură cu lansarea și listarea pe Irish Stock Exchange a emisiunii de obligațiuni cu o valoare totală de 850 milioane euro a RCS&RDS, garantată de Digi Communications și de filialele RCS&RDS din Spania și Ungaria – prima emisiune de obligațiuni de tip ‘high yield’ lansată de un emitent român. Firma de avocatură Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP a acordat asistență pe aspectele de drept american și englez.

În ambele tranzacții, emitentul a fost asistat de avocații Filip & Company.

Casa de avocatură a creat un departament specializat în Piețe de Capital și are deja un istoric pe segmentul emisiunilor de obligațiuni. Astfel, a realizat:

1. Primul program de emisiune de obligațiuni ipotecare realizat de un emitent român: Asistență acordată Alpha Bank România în legătură cu lansarea primului program de obligațiuni ipotecare realizat de un emitent român, în valoare de până la 1 miliard Euro.

2. Programul de obligațiuni NE Property B.V.: Asistență acordată NE Property B.V. în legătură cu implementarea programului de obligațiuni (Guaranteed Euro Medium Term Programme) în valoare de 1,5 miliarde Euro garantate de NEPI Rockcastle plc, precum și în legătură cu lansarea emisiunii de obligațiuni în valoare de 500 milioane Euro cu o dobândă anuală de 2,625% cu scadență în 2023, în baza programului.

3. Emisiunile de obligațiuni DIGI: Asistență acordată consorțiului format din J.P. Morgan și Deutsche Bank în legătură cu emisiunea de obligațiuni în valoare de 350 milioane Euro lansată în 2016 de Digi Communications (DIGI), societatea care deține operatorul telecom RCS&RDS, precum și asistență acordată Citigroup în legătura cu o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 200 milioane Euro lansată în februarie 2019 și care urma să fie consolidată cu obligațiunile emise de DIGI în 2016.

4. Listările de obligațiuni Globalworth pe bursele din București și Irlanda: Asistență acordată Globalworth Real Estate Investment Limited în legătură cu listarea obligațiunilor în valoare de 550 milioane Euro pe bursele din București și Irlanda din iulie 2017 și asistență acordată aceluiași emitent într-o tranzacție similară derulată în mai 2018, a doua emisiune de obligațiuni corporative în valoare de 550 milioane Euro – cele mai mari listări de acest fel din istoria BVB.

5. Programul Global Medium Term Notes al României – Clifford Chance Badea a fost implicată în toate emisiunile de obligațiuni suverane pe piețe externe, de la lansarea programului în 2011.

Ne-am implicat în toate emisiunile de obligațiuni ale statului român pe piețele externe din anii ’90 și până în prezent – Daniel Badea, Managing Partner Clifford Chance Badea.

Casa de avocatură a contribuit la redactarea documentației Programului Medium Term Notes al României (în 2011), pregătirea primelor prospectelor de emisiune, dar și elaborarea Legii privind emisiunile de obligațiuni ipotecare. Este o mândrie pentru noi să vedem că emisiunile de obligațiuni devin o opțiune tot mai populară în România, tendință care aduce mai mult echilibru și stabilitate în piața finanțării, dezvoltând totodată piața de capital”.

Pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance, practica locală de Piețe de Capital coordonată de Partner Mădălina Rachieru-Postolache este creditată de marile ghiduri juridice internaționale în topul firmelor de avocatură specializate pe această arie (Tier 1).

Biroul asistă emitenți de acțiuni și obligațiuni, precum și sindicate de intermediere în tranzacții de piețe de capital. Tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *