Piața de capital

BVB: Randament de 8% pe SIF-uri şi Fondul Proprietatea în prima lună din an

Piața de capital

În prima lună din 2020, cel mai bun randament a fost asigurat, pe Bursa de la București, de plasamentele în acțiunile ale SIF-urilor și în Fondul Proprietatea: 8%.

La polul opus se poziţionează investitorii care au mizat pe companii din energie, precum Romgaz, Transgaz, Petrom şi care sunt pe minus în contextul unor factori negativi care ar putea fi reflectaţi în profitabilitatea acestor companii.

Indicele BET-FI, cel care reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, are cel mai ridicat ritm de creştere din rândul celor opt indici bursieri de la Bucureşti întrucât investitorii se aşteaptă ca eliminarea pragului de 5% dintr-o SIF, din iulie 2020, să îmbunătăţească lichiditatea şi să aducă noi clase de acţionari.

SIF-urile sunt tranzacţionate cu discont de până la 59%, şi au încheiat un an în care profitabilitatea acestora a urcat cu 113%, la circa 723 milioane lei.

Indicele BET-NG, cel care are în structura sa acţiuni din energie, precum Petrom, Romgaz, Transgaz, are cel mai abrupt declin, respectiv 4,5% în contextul în care scăderea preţului barilului de petrol ar putea afecta profitabilitatea Petrom.

Pentru Transgaz, încetarea contractului cu Gazprom determină compania de stat să bugeteze un profit mai mic cu 65% faţă de cel realizat. Cât privește Romgaz, finalul anului 2019 a fost unul dificil în contextul în care producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu aproape 6%.

Bursa de la Bucureşti, catalogată piaţă emergentă secundară de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, a încheiat prima lună din 2020 cu un plus de 0,5% prin prisma evoluţiei indicelui principal BET.

Anul trecut, bursa debuta cu o scădere de 5,9% în contextul în care investitorii încă nu-şi reveniseră după adoptarea fără dezbateri a Ordonanţei 114, actul normativ care taxa activele bancare, companiile din energie şi din telecomunicaţii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *